Öğrencilerin sağlık raporu hangi kurumdan alınacak?

Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt sırasında istenilen, öğrencilerin eğitim alacağı meslek dalına sağlığının uygun olduğunu gösterir sağlık raporu hangi kurumdan alınacak

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ocak 2019 00:02, Son Güncelleme : 15 Ocak 2019 16:48
Öğrencilerin sağlık raporu hangi kurumdan alınacak?

Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt sırasında istenilen, öğrencilerin eğitim alacağı meslek dalma sağlığının uygun olduğunu gösterir sağlık raporu ile ilgili aşağıdaki mevzuatlar yer almaktadır.

Şöyle ki;

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde; "Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak." hükümleri,

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15. maddesinin 3. fıkrasında; "... Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir..." hükümleri,

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 21. maddesinin 3. fıkrasında; "Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin sağlık durumlarının ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olması gerekir. Bu durum, alana geçiş sürecinde, programın özelliğine göre gerektiğinde, sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir. Mesleki eğitim merkezine kayıt sırasında öğrencilerden 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesine göre sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu istenir." hükümleri yer almaktadır.

MEB Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt sırasında istenilen, öğrencilerin eğitim alacağı meslek dalına sağlığının uygun olduğunu gösterir sağlık raporu hangi kurumdan alınacağına dair görüş yazısı yayınlayarak aşağıdaki hususları belirtiştir.

1- 6764 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile mesleki eğitim merkezleri mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlan arasında yer aldığından, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre mesleki eğitim merkezlerine kayıt esnasında kamu sağlık hizmeti sunucuları veya aile hekimlerinden alman mevcut sağlık raporlarının kabul edilebilecektir.

2- Gerekli görülmesi durumunda, öğrencinin bünyesi ve sağlık durumunun gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygunluğunun sağlık/sağlık kurulu raporuyla ayrıca belgelendirilecektir.

3- İş yerlerinin öğrenciyle ilgili sağlık gözetimi vb. konularda ilgi mevzuat çerçevesinde yükümlülüklerini ayrıca yerine getirmeleri gerektiği ve bu konudaki tespit edilen eksikliklerin okul idaresi tarafından değerlendirilerek gerekli bilgilendirme ve uyarılarda bulunulacaktır.

4- Sağlık raporu konusunda mükerrer uygulamanın önüne geçmek amacıyla işletme tarafından ilgi mevzuata uygun öğrenciyle ilgili alınan sağlık raporunun kayıt esnasında bir nüshasının kabul edilebilecektir.

İşte o görüş yazısı;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber