MEB'den 'Belletici öğretmenlik' Konulu Yazı

Yatılı ilköğretim bölge okullarında, ders saatleri dışında öğrencilerin beslenme ve barınma hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak, eğitimleri ile ilgilenmek, ders çalışma saatlerinde karşılaştıkları güçlüklerin çözümüne yardımcı olmak amacıyla "belletici öğretmen" görevlendirmesi yapılmaktadır. Bu öğretmenlerin görevlendirilmesi ile ilgili MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü ?belletici öğretmenlik konulu? 27 Haziran 2007 tarih ve 11296 sayılı yazı yayınlamıştır. Ayrıntılar için tıklayınız

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belletici öğretmenlik konusu

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği''in 74. maddesi ve Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği'in 10. maddesinde belirtilen esas ve usuller doğrultusunda görevlendirilen belletici öğretmenlere ödenecek ücretler, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin kararın 13. maddesi ile belirlenmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Belletici Öğretmen" başlıklı 74'üncü maddesinde "Yatılı öğrencilerin ders saatleri dışında eğitimleri ile ilgilenmek, öğrencilerin çalışma zamanı ve çalışma yerlerinde, etütlerde ders çalışmalarını sağlamak ve çalışmaları sırasında karşılaştıkları güçlüklerin çözümüne yardımcı olmak üzere, okulun sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri veya ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında öğretmenlik yapanlar arasından okul müdürünün önerisi, millî eğitim müdürünün uygun görmesi ve mülkî amirin onayı ile belletici öğretmenler görevlendirilir.
Belletici öğretmenler, görevlerinden dolayı ilgili müdür yardımcısına, müdür başyardımcısına ve okul müdürüne karşı sorumludurlar.
Belletici öğretmenler, haftada en çok üç gün nöbet tutarlar. Nöbetçi belletici öğretmenler, gece yatakhanede yatarlar. Diğer belletici öğretmenler de okul yönetimince uygun görülmesi hâlinde yatakhanede kalabilirler.?
hükmü

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliğinin 10'uncu maddesinde "Yatılı ve pansiyonlu okullarda; öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim, etüd çalışmaları ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici görevlendirilir. Belleticiler, okulda görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenler arasından istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün onayı ile görevlendirilir.
Bir günde;
1 -Özel eğitim okullarında 25 öğrenciye kadar 1, 25-50 öğrenciye kadar 2. 50 ve daha fazla öğrenci için 3,
2-Diğer okullarda 50 öğrenciye kadar 1, 50-100 öğrenciye kadar 2, 100 ve daha fazla öğrenci için 3,
belletici görevlendirilmesi esastır.
Belleticiler, görevlerinden dolayı ilgili müdür yardımcısına karşı sorumlu olup okul yönetimince hazırlanacak nöbet çizelgesine göre nöbet tutmakla yükümlüdürler. Erkek öğrencilerin kaldıkları pansiyonlarda erkek, kız öğrencilerin kaldıkları pansiyonlarda bayan, kız ve erkek öğrencilerin birlikte kaldığı pansiyonlarda ise aynı anda hem erkek hem bayan belletici görevlendirilmesine özen gösterilir. Belletici öğretmenlerden nöbet tutacaklar okul yönetimince belirlenir. Nöbet 24 saat sürer. Nöbetçi belleticiler gece pansiyonda kalırlar. Diğer belleticiler ise olanaklar ölçüsünde isterlerse pansiyonda kalabilirler. Bayan belletici öğretmenlere, istemeleri halinde hamilelik süresi içinde ve doğum sonrasında bir yıl süreyle nöbet görevi verilmez.
Belleticilerin nöbetçi olduğu günlerdeki başlıca görevleri şunlardır:
a. Pansiyonlarda kalan öğrencilerin ders saatleri dışında eğitimleri ile ilgilenmek,
b. Öğrencilerin çalışma zaman ve yerlerinde, etüdlerde sessizce ders çalışmalarını sağlamak ve gerektiğinde onların çalışma sırasında derslerde karşılaştıkları güçlüklerin çözümüne yardımcı olmak,
c. Öğrencilerin günlük vakit çizelgelerini uygulamak ve gece bekçilerini kontrol ederek gereken direktifleri vermek,
d. Yemekhane ve yatakhanelerde öğrencilerin başında bulunarak vaktinde yatıp kalkmalarını, düzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlamak,
e. Çamaşır yıkama ve banyo işlerinin zamanında ve düzenli olarak yapılmasını sağlamak,
f. Etüd aralarında öğrencileri gözetimi altında bulundurmak,
g. Etüdlerde yoklama yapmak, yoklama pusulalarını ilgili müdür yardımcısına vermek,
h. Hastalanan öğrencilerin durumunu nöbetçi öğretmen ve idarecilere bildirmek,
i. Pansiyonla ilgili hizmetlerin okul idaresince tesbit olunan iç yönerge hükümlerine göre yürütülmesini sağlamak,
j. Pansiyona gelen ve gidenlerin kim olduklarını öğrenip, durumları ile ilgilenmek,
k. Pansiyon eşyasının meydanda kalmamasına dikkat etmek, ilgililerin haberi olmadan eşyanın okul dışına çıkarılmasını önlemek,
l. Pansiyon nöbet defterine nöbeti ile ilgili hususları yazmak,
m. Gündelik yiyeceklerin tartılarak ambardan tabelaya göre çıkarılmasında, dışarıdan gelen yiyeceklerin muayenesinde hazır bulunmak
n. Önemli disiplin olaylarında durumu okul idaresine zamanında duyurmak ve kendisine verilen diğer görevleri yapmak.?
hükmü

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin kararın "Belleticilik görevi" başlıklı 13'üncü maddesinde ise "(1) Yatılı ve pansiyonlu okullarda öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim-öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici olarak görevlendirilen öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenir. Bunlardan 24 saat süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir günde 3'ten fazla belletici görevlendirilemez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücreti 48 saati geçemez.
Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, ek ders ücreti karşılığı belleticilik görevi verilmez.? hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler ışığında MEB İlköğretim Genel Müdürlüğünün ?belletici öğretmenlik konulu? 27 Haziran 2007 tarih ve 11296 sayılı yazılarında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

1-Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği'in 10. maddesinde yer alan "...istekli olanlara öncelik verilerek..." ifadesi, okulda görevli öğretmenler için değil, aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenler için dikkate alınarak görevlendirme yapılacaktır.

2-Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'in 74. maddesindeki "...okulun sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri veya ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapanlar arasından..." ifadesi ile Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği'in 10. maddesinde yer alan "...okulda görevli öğretmenlerden..." ifadesinden, tüm branşlardaki öğretmenler anlaşılacak ve ana sınıfı öğretmenleri ile rehber öğretmenlere de belleticilik görevi verilecektir.

3-Bakanlığımızca, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi doğrultusunda görevlendirilen sözleşmeli öğretmenlere belleticilik görevi verilir.

4-Kaymakamlık veya valiliklerce İlgi (c) Karar'ın 9/2 maddesi doğrultusunda görevlendirilen ücretli öğretmenlere belleticilik görevi verilmez.

5-Asker öğretmenlere belleticilik görevi verilir ancak karşılığında ek ders ücreti ödenmez

MEB İlköğretim Genel Müdürlüğünün ?belletici öğretmenlik konulu? 27 Haziran 2007 tarih ve 11296 sayılı yazı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber