Mülakatta düşük puan verilen öğretmen adayları dava dahi açamıyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı, güvenlik soruşturmasındaki bilgilere göre sözleşmeli öğretmenlik mülakatlarında bazı adaylara düşük puan vermiştir. Bu adaylar, şuan en temek hukuki haklarını dahi kullanamamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ocak 2019 10:05, Son Güncelleme : 24 Ocak 2019 10:09
Mülakatta düşük puan verilen öğretmen adayları dava dahi açamıyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı hukukçularının son dönemde bulduğu kullanışlı bir yöntem bulunmaktadır.

Bu yöntem, adayların en temel haklarından birisi olan hukuk güvenliği haklarını dahi ellerinden almaktadır.

Örneğin, 15 Ocak'ta ilan sözleşmeli öğretmenlik mülakatlarında adayların mülakat puanları, KPSS puanlarına yuvarlanmış olmasına rağmen, güvenlik soruşturmalarındaki bazı bilgilere binaen bir kısım adayların mülakat puanları çok düşük verilmiştir.

Mülakat puanı düşük verilen aday sayısının kaç kişi olduğu belli değildir. Zira MEB hiçbir veri paylaşmamaktadır.

Ayrıca mülakat puanının neden düşük olduğuna ilişkin olarak, bu adaylara resmi olarak yapılan bir açıklama da bulunmamaktadır.

Mülakattan, 60 ve altında puan verilen adaylar, şimdi ya Kamu Denetçiliği Kurumuna itirazda bulunacak ya da idari yargıda dava açacaktır. Ancak bu iki mekanizmadan da çok umutlu olunamamaktadır.

Annesi, babası, kardeşi, amcası veya dayısı FETÖ'yle ilişkili olduğu gerekçesiyle güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandırılan bu adayların hayatları karartılmıştır.

Bu şekilde bir FETÖ'yle mücadele, Türkiye'nin geleceğine katkı sunmamaktadır. Ülkeye ve Devlete düşman yeni bir kuşak oluşturulmaktadır. Üniversiteden mezun olmuş bir gencin, kendisi teröre bulaşmamış olmasına rağmen, akrabalarından dolayı suçlu olarak görülmesi kabul edilebilecek bir uygulama olamaz.

Resmin büyüklüğü görülemediği için, emniyetçiler veya MEB bürokratları kendi çaplarında, önemli bir şey yaptıklarını düşünebilirler.

Ancak nihayetinde, kendileri teröre bulaşmamış olmalarına rağmen, akrabalarından dolayı mağdur edilen Devlete öfkeli ve kırgın bir kitle oluşmakta olup, bunun da faturası Ak Parti'ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çıkacaktır.

Bu bağlamda, çok fazla vakit kaybetmeden bu mağduriyetler sona erdirilmelidir. Bunun için de, mülakat öncesinde kolluk kuvvetlerinden bilgi alarak, düşük mülakat puanı vermek şeklindeki uygulama terk edilmelidir. Bunun yerine, güvenlik soruşturması yönetmeliğinde yer aldığı üzere, güvenlik soruşturmaları, tercihler sonuçlandırıldıktan sonra ve atama işlemleri öncesinde yapılmalıdır. Bu aşamada eğer güvenlik soruşturması olumsuz ise bu durum adaya bildirilmeli ki aday hukuki yollara başvurabilmelidir.

Ayrıca, mülakat komisyonları sadece kardeşi ihraç olduğu gerekçesiyle öğretmen adayına düşük mülakat puanı verebildiği için, mülakat komisyonlarının güvenlik soruşturmasında gelen bilgileri değerlendirme yetkileri de kısıtlanmalı ve standartlaştırılmalıdır.

Kardeşi tutuklu yargılananların büyükelçi, belediye başkanı, Genel Müdür, Vali olabildiği bir yerde, akrabalarından dolayı adaylara Devlet kapılarını kapatmak şeklindeki uygulama, sadece zulüm algılanır.

İŞTE MÜLAKATTAN DÜŞÜK PUAN VERİLEN ADAYLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber