Öğretmen adayları: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yanıltıldı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un geçen hafta yaptığı ve hiçbir adayı ailesinden dolayı elemediklerini sadece kendisiyle ilgili güvenlik riski varsa sözlü sınavdan eledikleri yönündeki açıklamaya, sözlüde elenen öğretmen adayları büyük tepki gösteriyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Şubat 2019 00:02, Son Güncelleme : 12 Şubat 2019 08:30
Öğretmen adayları: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yanıltıldı

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, sözleşmeli öğretmen alımında sözlü sınavdan elenen adaylarla ilgili olarak suçun şahsiliği bağlamında bir husus söz konusu değilse, KPSS sınavından 90 alan bir kişiye mülakattan asla 58 verilmeyeceğini, Bakanlığı döneminde buna yönelik bir tek örnek gösterilemeyeceğini belirtmişti. Tıklayınız.

Ancak memurlar.netE ulaşan adaylar, Bakanın açıklamasının doğru olamayacağını belirtmektedir.

Bakan'ın TBMM'de açıklama yaptığı 7 Şubat'tan itibaren Savcılıklara başvuran adaylar, hem GBT kontrolü yaptırmakta hem de Savcılıklardan, haklarında yürütülen bir soruşturma olmadığına dair belgeler almaktadır.

Memurlar.net'e gönderilen belgelerin hemen hemen hepsinde adli sicil kaydının temiz olduğu, GBT kontrolünde bir kayda rastlanılmadığı, aday hakkında yürütülen bir soruşturma olmadığına dair bilgiler bulunmaktadır.

Adaylar, sözlü sınav öncesi yaptırılan gayri resmi güvenlik soruşturması kayıtlarından dolayı mağdur edildiklerini, sözlü sınavın şekli olarak doğru yürütülmüş olması halinde, dava açma haklarının dahi ellerinden alındıklarını belirtmektedir.

Memurlar.net'te daha önce de yer aldığı üzere, sözlü sınav öncesi güvenlik soruşturması yaparak işlem tesis etmek mevzuata uygun değildir. Yönetmeliklerimiz ve kanunlarımız, sözlü sınav öncesi değil, sözlü sınav yapıldıktan sonra atama işlemi öncesinde güvenlik soruşturması yapılmasını öngörmektedir.

Bir tarafta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "suçun şahsiliği dışında kimseye düşük not vermedik" açıklaması, diğer taraftan ise bir çok adayların söylemleri....

Elenen 1000'e yakın aday, Milli Eğitim Bakanının yanıltıldığını, sözlü sınav puanlarının ya aileden kaynaklı olarak ya da kasdi olarak düşürüldüğünü iddia etmektedir. Bu da ancak Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulunun yapacağı bir soruşturmayla veya TBMM'de kurulacak bir komisyon marifetiyle ortaya çıkabilecektir.

Bu bağlamda adayların, Kamu Denetçiliği Kurumu nezdinde itirazda bulunmaları uygun olacaktır. Ayrıca mevzuat dışına çıkılarak belirlenen etik ilkelere aykırı davranıldığı için ilgili üst düzey MEB bürokrasisi Kamu Görevlileri Etik Kuruluna şikayet etmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber