Anayasa Mahkemesi, 'disiplin' ibaresini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, 132 sayılı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda yer alan ve disipline dair düzenlemelerin yönetmelikle düzenlenmesini öngören hükmü iptal etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Şubat 2019 12:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Anayasa Mahkemesi, 'disiplin' ibaresini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, 132 sayılı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda yer alan ve disipline dair düzenlemelerin yönetmelikle düzenlenmesini öngören hükmü iptal etti.

132 sayılı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanunu'na, 2011 yılında, 662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 41. maddesiyle 10/A maddesi eklenmişti:

"Enstitü personelinin izin, disiplin, intibak işleri ile diğer hususlar yönetmelikle belirlenir. "

Danıştay 12. Dairesinin başvurusu sonrasında, Anayasa Mahkemesi, disipline dair düzenlemelerin genel ilkeler belirlenmeden yönetmelikle düzenlenmesini öngören hükmü iptal etmiştir. Mahkemenin bu kararına göre disipline dair düzenlemelerin kanunla yapılması gerekmektedir.

İptal kararı için tıklayınız.

İŞTE KARARIN GEREKÇESİ

11. TSE personelinin disiplin suç ve cezaları, cezayı hafifleştirici ve ağırlaştırıcı nedenler, disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar, karar alma usulü, savunma hakkı, zamanaşımı, disiplin cezalarına itiraz gibi tüm disiplin konuları kural uyarınca yönetmelikle belirlenmiştir.

12. Kanun'da disiplin suç ve cezalarıyla ilgili genel ilkeler ortaya konulmadan, kanuni çerçeve çizilmeden, TSE personeline ilişkin disiplin cezaları ve bu cezaları gerektiren eylemler genel hatlarıyla belirlenmeden itiraz konusu kuralla anılan personelin disiplin esaslarıyla ilgili hususların tamamının düzenlenmesinin yönetmeliğe bırakılmış olması karşısında disiplin suç ve cezaları yönünden TSE personeli için kanuni bir güvence bulunmamaktadır. Kural, disiplin suç ve cezalarıyla ilgili genel ilkeleri ortaya koymamakta; çerçeveyi çizmemekte; disiplin cezalarını gerektiren eylemleri genel hatlarıyla da olsa belirlememektedir.

13. İtiraz konusu kural yaptırım türlerini ve yaptırım konusu eylemleri belirlemediğinden ilgililerin hangi somut fiil ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun uygulanacağını belirli bir açıklık ve kesinlikte öngörebilmelerine yasal çerçevede imkan tanımamaktadır. Bu nedenle kural suçun ve cezanın kanuniliği ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

14. Açıklanan nedenlerle kural Anayasa'nın 38. maddesine aykırıdır. İptali gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber