YÖK, görevde yükselmede soru dağılımlarını ilan etmeli!

Yükseköğretim Kurulu tarafından merkezi olarak yaptırılacak görevde yükselme sınavında soru dağılımları belirlenerek adaylara duyurulmalı !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Şubat 2019 12:35, Son Güncelleme : 12 Şubat 2019 12:36
YÖK, görevde yükselmede soru dağılımlarını ilan etmeli!

Bildiğiniz gibi, "Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin "Yazılı Sınav" başlıklı 12 nci maddesinde; "Yazılı sınav, kurumlarca yapılabileceği gibi, yükseköğretim kurumlarından birine de yaptırılabilir. Ayrıca, kurumlardan talep edilmesi halinde kurumların yazılı sınavı, Başkanlıkça Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Anadolu Üniversitesine merkezi olarak yaptırılır. Sınavın, Başkanlıkça merkezi olarak yaptırılması halinde, yazılı sınav Başkanlıkça belirlenecek konularda ve 11 inci madde çerçevesinde, talebin yapıldığı yıl içinde gerçekleştirilir. Sınavın şekli, yürütülmesi ve itirazlara ilişkin hususlar, Başkanlıkla sınavı yapacak kurum arasında düzenlenecek protokol çerçevesinde yürütülür. Yazılı sınavın kurumlarca müstakil olarak yapılması durumunda ise yazılı sınav konuları kurumlarca belirlenir." hükmü bulunmaktadır.

Bu kapsamda, Yükseköğretim Kurulunun 11 Aralık 2018 tarihli Merkezi Sınav Kurulu Kararı ile yazılı sınavın Anadolu Üniversitesine yaptırılmasına karar verilmiş olup, yazılı sınavın günü belli olmamakla beraber Mart ayı içerisinde gerçekleştirileceği duyurulmuştur.

Diğer taraftan, aynı kurul kararında görevde yükselme ve unvan değişikliği ile ilgili sınav konu başlıkları da belirlenmiştir. Buna göre görevde yükselme sınavına girecek adaylar; Anayasanın yükseköğretime ilişkin maddeleri, 11 Kanun, 3 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 1 Kanun Hükmünde Kararname, 16 Yönetmelik olmak üzere toplamda 31 farklı konudan sorumlu tutulmuştur.

Sınavın önümüzdeki mart ayının sonunda yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda, bu kadar kapsamlı bir görevde yükselme sınavında soru dağılımlarının sınava girecek adaylarla öncesinden paylaşılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Öte yandan, bir diğer hususta mevzuatın birbirleriyle çelişen yönlerinin sınava girecek adayların kafasında karmaşaya sebep olmasıdır. Hatırlayacağınız üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yapılan düzenleme sonucunda rektörlük seçimleri bütünüyle kaldırıldı. Ancak, 1982 model "Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği" bir türlü Yükseköğretim Kurulu tarafından revize edilmediği için halen mezkür yönetmelikte rektörlük seçim süreci yer almaktadır. Bu bakımdan sınavda gelebilecek muhtemel sorular adayların gereksiz itirazlarına sebebiyet verebilir. Akademik teşkilat yönetmeliğinin çoğu hükümlerinin zaten 2547 sayılı Kanunda yer aldığı dikkate alındığında sınav konuları arasından ilgili yönetmeliğin çıkartılması uygun olacaktır.

Bir başka husus ise; belirlenen konu başlıklarında özellikle kanunlar ve yönetmeliklerin oldukça geniş tutulması ve yükseköğretim personeli tarafından kullanılmayan mevzuatların yer almasıdır. Örneğin, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun doğrudan üniversite personelinin tabi olduğu bir mevzuat değildir. Üniversite akademik ve idari personelinin yargılanmaları özel kanun olan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda düzenlenmiştir. Bu bakımdan ilgili kanun konu başlıkları arasından çıkartılabilir.

Son olarak, üniversitelerde çalışan personelin hiçbir zaman uygulamada görmediği "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği" gibi sadece Yükseköğretim Kurulu denklik birimi personelinin vakıf olduğu mevzuatta sınav konuları arasına dahil edilmiştir. Her ne kadar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı personeli de bu sınava girse bile belirtilen yönetmeliğin tüm adayların çalışacağı konular arasına dahil edilmesinin uygun olmadığını düşünüyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber