Sözleşmelikte geçen süreler, memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi?

4/B sözleşmeli öğretmen olarak çalışmakta iken KPSS puanıyla kadroya geçenlerin sözleşmeli olarak çalıştıkları sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda DPB görüş yazısı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Şubat 2019 14:00, Son Güncelleme : 24 Şubat 2019 10:16
Sözleşmelikte geçen süreler, memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi?

Bilindiği üzere, Devlet memurlarının memuriyete girmeden önce ya da memurluktan ayrılarak yapmış oldukları hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde ne şekilde değerlendirileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C) Fıkrasında düzenlenmiştir. Mezkur Fıkranın altıncı bendinde, "Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümde, 657 sayılı Kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına istinaden sözleşme ile çalıştırılan personelin memur statüsüne geçirilmesi halinde sözleşmeli olarak geçen sürenin tamamının memuriyette geçmiş sayılarak kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi kabul edilmiş, burada kullanılan "memuriyete geçirilme" halleri için söz konusu Kanunda herhangi bir kısıtlayıcı hükme yer verilmemiştir. Söz konusu "memuriyete geçirilme" ibaresinin sınavla ilk defa Devlet memuru olarak atanmış olanları da kapsaması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bu itibarla, yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar çerçevesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli statüde görev yapmakta iken kadrolu ataması yapılan personelin Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli olarak çalıştığı hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademe hesabında değerlendirilmesi gerekmektedir.

İşte görüş yazısı;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber