2016'dan bu yana açıkta olan öğretmen, emekli olmak isterse;

2016 yılından bu yana açıkta olan öğretmen, emekli olmak istediğinde, eğer memur göreve geri döndürülmemiş ise açıkta geçen süreler emeklilikte yarı süre olarak değerlendirilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Mart 2019 10:22, Son Güncelleme : 07 Mart 2019 18:23
2016'dan bu yana açıkta olan öğretmen, emekli olmak isterse;

SORU: 13.02.1991 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım. 27.10.2016 tarihinden itibaren açıktayım. 2/3 maaş alıyorum. Bir ayda 15 gün emeklilik primim yatıyor. 3 Mart 2019 tarihinde emekli olmayı hak ediyorum. Sorum; Emekli Olmak istersem Açıkta geçen 28 ay kıdeme eklenirmi. 28 aydır alamadığım eksik maaşlarımı alabilirmiyim. 28 aydır açıkta geçen süreler emekli maaşı ve emekli ikramiyesi yönünden degerlendirilirmi. Teşekkürler.

CEVAP: 2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak göreve başlayanlar 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kurallarına tabi olurlar. Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri de uygulanmaya devam eder.

657 sayılı Kanun açısından;

657 sayılı Kanun madde 141 hükmünde memurluktan açığa alınmış olanlara bu süre içerisinde aylıkların ücte ikisinin ödeneceği ve 143 üncü maddede belirtilen durumları memurun kazanması halinde eksik aylık kısmının ödeneceği ve bu sürelerin tamamının intibak işlemlerinde uygulanacağı belirtilmiştir.

143 üncü maddedeki şartlar şöyledir;

Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce:

- Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;

- Yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilenler;

- Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;

- Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;

Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır.

5434 sayılı Kanun açısından;

5434 e tabi memurların SGK Primlerinde çalışan memurlardan % 16 emekli keseneği, bu keseneğe karşılık da Kurumlar tarafından % 20 karşılık olarak toplam % 36 oranında prim alınır. Ayrıca, Kurumlar memurların sağlık primlerini de gönderir.

Bu primler memura her ayın 15 inde ödenen maaşlarla birlikte kesilir.

5434 madde 15 ve 31 hükmünde, görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara eksik maaş ödeneceğinden yarı nispette prim kesilir. Şayet göreve başlayıp da tam aylığa hak kazanılması durumunda da diğer yarı primler SGK'ya gönderilir ve tam hizmet sayılır. Bu hususta 81 numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği bulunur ve detaylı açıklamalar yapılmıştır.

Sonuç değerlendirmemiz olarak;

Açıkta geçen süreniz SGK açısından yarım hizmet olarak sayılır, yani 28 ay SGK işlemlerinde 14 ay olarak işlem görür.

Bu 14 aylık sürenin emekli aylığında ve emekli ikramiyesinde dikkate alınması gerekir.

Ancak, bu sürede tam aylık ödenmediğinden ve 657/143 deki şartların oluşmaması halinde kıdem ve intibak işleminin uygulanamayacağını, şartlar oluşur göreve dönme durumu olursa kıdem ve intibak işleminin uygulanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber