İşçi kadrosundan, 4/B sözleşmeli bir göreve geçişte, bir yıl beklenmeli midir?

İşçi kadrosunda çalışan bir kişinin, kazanmış olduğu 4/B'li bir göreve geçişte beklemesi gereken bir süre bulunmamaktadır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Mart 2019 10:02, Son Güncelleme : 09 Mart 2019 23:32
İşçi kadrosundan, 4/B sözleşmeli bir göreve geçişte, bir yıl beklenmeli midir?

SORU: Merhaba , 2018 Haziran khksı ile birlikte kamuda sözleşmeliden sözleşmeliye geçiş artık istifadan sonra 1 yıl istiyor.
Benim merak ettiğim başka bir mevzu 4857 iş kanununa göre işçi kadrosuna atanan biri ( örneğin Gençlik spor en son ki 3243 işçi alımı ) ileride kazanması halinde sözleşmeli başka memur kadrosuna geçebilir mi ? Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

CEVAP: 4/B Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 1. maddesinin 4. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"(4) Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez."

Bu hüküm gereğince, 3 istisna dışında, sözleşmesini fesih eden bir personelin, 1 yıl geçmeden, 4/B sözleşmeli bir görevde çalışması mümkün değildir.

Ancak bu düzenleme sadece 4/B bir görevden başka bir 4/B göreve geçişe ilişkindir.

4/B'DEN İŞÇİ KADROSUNA GEÇİŞLER

Dolaysıyla 4/B'li bir görevde çalışanın, bir işçi kadrosuna atanmaya hak kazanması halinde, sözleşmeli görevi bırakıp işçi kadrosuna geçmesi mümkündür.

İŞÇİ KADROSUNDAN 4/B'Lİ BİR GÖREV GEÇİŞLER

İşçi olarak çalışanalarda ise personelin kıdem süresine göre beklemesi gereken 2, 4, 6 ya da 8 hafta gibi süreler bulunmaktadır. Bunlara ihbar süreleri denmektedir. Ancak işçi dilerse, bu süreleri beklemeden, ihbar tazminatını işverene ödeyerek işten derhal de ayrılabilir. Bu bağlamda, işçi kadrosunda çalışan personelin eğer iş akdinde başkaca bir düzenleme yok ise, 4/B sözleşmeli bir göreve atanabilmek için, beklemesi gereken bir süre bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber