ÜAK, doçentlik başvurularında şaibeli dergiler hakkında adaylardan beyan alacak

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı yaptığı duyuruya göre Yağmacı/Şaibeli Dergilerin doçentlik başvurularında kullanılmamasına ve adaylardan bu konuda beyan alınmasının uygun olduğuna karar vermiştir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Mart 2019 10:28, Son Güncelleme : 14 Mart 2019 11:05
ÜAK, doçentlik başvurularında şaibeli dergiler hakkında adaylardan beyan alacak

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı yaptığı duyuruya göre Yağmacı/Şaibeli Dergilerin doçentlik başvurularında kullanılmamasına ve adaylardan bu konuda beyan alınmasının uygun olduğuna karar vermiştir.

Bildiğiniz üzere, 08 Mart 2019 tarihinde yaptığımız haberde; Üniversitelerin "PREDATORY" olarak nitelendirilen şaibeli dergilerde yapılan yayınların atama ve yükseltmelerde değerlendirmeye alınmamasına yönelik kararlar aldığını ve başta Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve ayrıca ülkemizde doçentlik süreçleri de dikkate alındığında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının konuyu teşvik etmesinin büyük önem arz ettiğini gündeme getirmiştik.

Bunun üzerine, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ 09 Mart 2019 günü yaptığı açıklamada, "Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) kendi önerisiyle para karşılığı yayın yaptığından "YAĞMACI" (predatory) adı verilen dergilerde yayımlanan bilimsel makalelerin, akademik yükseltmelerde dikkate alınmamasını kararlaştırdığını, ülkemizin bu kararla dünya genelinde de hızla artan, akademik yükseltmeler için dergilerde para karşılığı yayımlanan makalelerin kullanılmasına "dur" diyen ilk ülkeler arasında yer aldığını" ifade etti.

Bugün ise Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından yapılan duyuruda; "Yağmacı/Şaibeli dergilerin doçentlik başvuru şartlarında (beyannamede) kullanılmamasına, Doçentlik başvurularında adaylardan bu konuda beyan alınmasının uygun olduğuna karar verildiğini, uygulama ile ilgili açıklamaların daha sonra yapılacağını ve ayrıca bu kararın 2019 Ekim Döneminden itibaren uygulanacağı" belirtilmiştir.

Bu kapsamda değerlendirildiğinde, yarın başlayacak olan Mart 2019 dönemi doçentlik başvuruları öncesi adaylardan yağmacı/şaibeli dergiler hakkında herhangi bir beyanname alınmayacak olup, bu konunun uygulanmasına dair detaylar Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından açıklandıktan sonra -Ekim 2019 döneminden itibaren- şaibeli dergilerle ilgili adaylardan beyan alınma uygulamasına geçileceği görülmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber