Otobüsten vatandaşlara ateş etti, çıkan görüntülerini inkar etti

FETÖ'nün darbe girişiminde Tuzla Orhanlı gişelerinde meydana gelen olaylar sırasında otobüsten hedef gözeterek polislere ve toplanan vatandasların bulundugu bolgeye uzun namlulu silahla ates ettigine dair görüntüleri çıkan eski üsteğmen Ceyhun Özak, mahkemede "Canlı ya da cansız hiçbir varlığı hedef almadım" diyerek inkara sığındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2019 13:45, Son Güncelleme : 15 Mart 2019 13:46
Otobüsten vatandaşlara ateş etti, çıkan görüntülerini inkar etti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Tuzla Orhanlı gişelerinde meydana gelen olaylarla otobüsten hedef gözeterek polislere ve toplanan vatandasların bulundugu bolgeye silahla ateş eden ve 5 vatandaşın şehit edilmesinden sorumlu tutulan eski üsteğmen Ceyhun Özak, mahkemede "Canlı ya da cansız hiçbir varlığı hedef almadım." diyerek FETÖ'nün inkar stratejisini izledi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında aktif rol alarak birçok vatandaşın şehit olması veya yaralanmasında talimatları bulunan darbeci sanıklar, yargılandıkları davalarda, elde edilen görüntü, ses kayıtları ile tanıkların teşhis ve anlatımlarına rağmen savunmalarını "inkar politikası" üzerine kurmayı sürdürüyor.

Cezaevine girdikten sonra örgüt talimatı çerçevesinde inkar yolunu seçen sanıkların savunmalarında öne sürdükleri tezlerin birçoğu, kanıtlanan delillerle çürütüldü.

Tuzla Orhanlı gişelerinde darbe girişiminde yaşananlar sebebiyle polis memuru Ozan Özen ve vatandaşlar Mustafa Direkli, Yalçın Aran, Erdem Diker, İhsan Yıldız ile Vahit Kaşçıoğlu şehit oldu.

- Ateş ettiği, görüntülerde ortaya çıktı

Mahkeme heyetince sivil vatandaşların şehit edilmesinden sorumlu tutulan ve mahkemece 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski üsteğmen Ceyhun Özak, kalkışma sırasında içinde bulunduğu otobüsten hedef gözeterek polislere ve toplanan vatandasların bulundugu bolgeye uzun namlulu silahla ates ettigine dair görüntüler ortaya çıktı.

Söz konusu görüntüler ve dosyadaki yeni birçok delil ve ifadelere rağmen darbeci üsteğmen Özak, hakkındaki suçlamaları inkar etti.

Darbeci Özak, savcılık savunmasında, olay günü darbe girişimi sırasında etkisiz hale getirilen binbaşı Ferhat Günay'ın terör saldırısı olduğunu söyleyerek, kampta bulunan askerlerin toplanılması talimatını verdiğini ve herkesin otobüslere bindirildiğini öne sürdü.

Terör saldırısı nedeniyle İstanbul'a doğru seyrettikleri sırada, otobüste bulunan binbaşı Ferhat'ın sıkıyönetim ilan edildiğini herkese duyurduğunu belirten Özak, "Binbaşı 'polis ve jandarma uniforması giyen teroristler var, bu saatten sonra, size kursunun nereden geldigini bilemezsiniz' gibi sozler soyledi.'' diyerek, kalkışmadan haberinin olmadığını, binbaşının kendilerini kandırdığını iddia etti.

Orhanlı gişelerine vardığında silah sesleri duyduğunu ve yoğun ateş aldıklarını öne süren eski üsteğmen Özak'ın, ''Bu sırada havaya ates etmis olabilirim ancak herhangi bir canlı ya da cansız bir varlıgı hedef almadım. Ferhat Gunay'ın otobusun icerisinde yaptıgı konusmaya kadar darbeye kalkısmayla ilgili hicbir bilgim yoktu.'' şeklindeki ifadesinin, olay anına ilişkin elde edilen görüntülerle yalan olduğu ortaya çıktı.

Dava dosyasında yer alan görüntülerde, darbeci üsteğmen Özak ve beraberindeki darbecilerin gişelerde bir İETT otobüsünün içine girerek, kolluk kuvvetlerine ve toplanan vatandaşlara hedef gözeterek uzun namlulu silahla ateş ettiği tespit edildi.

-Sanık ve tanık ifadeleri de yalan beyanları çürüttü

Sanık Özak, mahkemedeki ifadesinde de olay tarihinde filo takım komutanı olduğunu anlatarak, Orhanlı gişelerine geldiklerinde sıkışan trafikte otobüsten indiklerinde ateş altında kaldıklarını iddia etti.

Bu sırada bir askerin çimenlik alanda yattığını görmesi üzerine caydırma amaçlı havaya ateş emri verdiğini savunan Özak, "Daha sonra İETT otobüsüne bindik. Bir kepçe ters yönden hızlı bir şekilde geliyordu. Kepçenin otobüsteki öğrencilere ve bize zarar verebileceğini düşünerek tekerine ateş açılması emrini verdim. Ateş açıldı ve teker patladı, araç durdu ve bir kişi indi, gitti." şeklinde beyanda bulundu.

- "Sıkmayan olursa onun kafasına sıkarım"

Soruşturma ve dava sırasında alınan sanık ve tanık beyanları ise darbeci eski üsteğmenin ifadelerini çürüttü.

Tanık A.I, olay günü Pendik Belediyesi'ne ait kepce icerisinde sehit olan sivil vatandası kastederek, "Üzerimize dogru geliyordu. Bir sarjor mermi bosalttım, oldu herhalde" seklinde sozler soyleyen şahsın, eski üsteğmen Özak olduğunu belirterek, Özak'ı fotoğrafla teşhis ettiğini anlattı.

Sanık Ali Saklı da savunmasında, ''Olaylar sırasında halkın uzerimize gelmemesi icin havaya dogru iki el ates ettim. Olay sırasında benim yanımda bulunan zimmetli G-3 marka piyade tufegimin seri numarası 397329'dur. Ancak otobuse bindikten sonra benim tufegimi, Ustegmen Ceyhun Özak alarak ates etti." seklinde beyanda bulundu.

Sanık Ali Orhan Şentürk de ifadesinde, "Aracta bulunan rutbeliler eski Yuzbası Hasan Durak ve eski ustegmen Ceyhun Ozak, 'Camları kapatın, one egilin, silahlarınızı gostermeyin, ates eden olursa bize soyleyin' seklinde sozler soyluyorlardı. Arkadaslardan duyduguma gore Ustegmen Ozak, 'Ben emir verdigimde eger sıkmayan olursa onun kafasına sıkarım.' seklinde talimat vermis." dedi.

Yine aynı davada sanık Hakan Karabacak da beyanında ''(Askeri) Aractan inmeden once aracta bulunan ustegmen Ceyhun Özak bize hitaben 'Ates emri geldiginde ates etmeyen olursa kafasını dipcikle ezerim, hatta ben sıkarım' dedi. Yine bir defasında da bize hitaben 'Ates etmeyen olursa kafasına sıkın.' diyerek tehdit etti.'' ifadelerini kullandı.

Sanık Melih Sivas da savunmasında, ''Orhanlı sapagı civarında IETT otobusune dogru kosarken birkac el havaya ates ettim, arkadaslarım da ates etti, Ceyhun Ozak ustegmen bu yonde emir vermisti. Askeri otobusten inmeden once ustegmen Ceyhun Ozak 'Ates etmeniz gerektigi anda ates etmezseniz ben size sıkarım' demişti.'' ifadelerini kullandı.

- Darbeci üsteğmenin adı ankesör soruşturmasında

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminde Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk eden askerler hakkında hazırlanan iddianamede yer alan sanık Astsubay Hasan Yıldırım da ifadesinde, darbe girişimi günü Ceyhun Ozak'ın silahhaneye girip cebine sis bombası ve ses bombası koyduğunu anlattı.

Darbe girişimine ilişkin soruşturma ve davalar haricinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün TSK yapılanmasında örgüt içi haberleşme amacıyla kullandığı ankesör/sabit kontörlü hatlara yönelik yürütülen soruşturmada, darbeci eski üsteğmen Ceyhun Özak'ın örgüt içi haberleşme amacıyla kullanılan ankesör/sabit kontörlü hatlardan arandığı ortaya çıktı. Söz konusu bu delil, darbeci eski üsteğmen hakkındaki dosyaya eklendi.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Tuzla Orhanlı gişelerinde meydana gelen olaylarla ilgili 65 sanığın yargılandığı davaya bakan İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonucunda sanık eski Üsteğmen Ceyhun Özak hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "kasten öldürme" suçlarından toplam 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber