Adliyede, en rahat yerlerde çalışmak, çalışma barışını bozuyor

Adliye çalışanlarının nepotizme dayalı görevlendirilmeleri sona erdirilmelidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Mart 2019 00:08, Son Güncelleme : 18 Mart 2019 18:09
Adliyede, en rahat yerlerde çalışmak, çalışma barışını bozuyor

Adam kayırmacılık; meydana geldiği kamu kurumlarının niteliğini yozlaştıran, kamu kurumundan istenen verimin alınmasını engelleyen, vatandaşların kamu kurumlarından beklentilerini olumsuz etkileyen, iptidai davranışlar bütünüdür. Adam kayırmacılık, kamu kurumlarının niteliğini zayiat meydana getirmektedir.
Gerek Adalet Bakanlığı, gerekse herhangi bir kamu kurumuna yapılacak atama veya görevlendirmeler liyakata dayalı olmayıp, nepotizme dayalı olursa, kamu kurumlarından beklenen verimin alınmasını mümkün olmamaktadır.

Buradan hareketle; Adliye çalışanlarının hangi birimde görevlendirileceğine adalet komisyonu başkanlıkları karar vermektedir, personel görevlendirilmesi yapılacak birimde personel ihtiyacı ve iş yoğunluğu hususları dikkate alınmaktadır;ancak personel iş yoğunluğunun hiç olmadığı yerde çalışmak isterse, tanıdığı vasıtasıyla adalet komisyonlarına etki etmesi, adalet komisyonlarının ise bu kişiyi adliyenin en rahat yerinde çalışması için görevlendirebilmektedir. Tabiki her adalet komisyonu başkanlıkları nepotizme dayalı görevlendirme yapmamaktadır. Hatta bazı adalet komisyonu başkanlıkları, hakkaniyet unsurlarını gözeterek personel görevlendirmesi yapmaktadır. Yaptığı görevlendirmeyi tamamen hakkaniyet unsurlarını gözeterek yapan adalet komisyonu başkanlıklarını tenzih ediyoruz.

Adalet Bakanlığı 2002 ile 2019 yılları arasında cumhuriyet tarihinde en fazla hakim ve savcı ile yardımcı yargı personeli alımı gerçekleştirmiştir. Yapılan alımlar ile yargıda meydana gelen iş yoğunluğunun azaltılması, vatandaşların adalete ulaşımının çabuklaştırılması, vatandaşın adaletten beklentisinin daha hızlı olması hedeflenmiştir. Bazı adalet komisyonu başkanlıkları, personel görevlendirmelerini; alımı yapılan personelin çoğunun ya idari işler gibi iş yoğunluğunun hemen hemen çok az olduğu yerlere, ya da adalet komisyonu başkanlıklarına veya iş yoğunluğunun daha az olduğu birimlere yapmaktadır. Meslek hayatı boyunca mahkemede çalışmayan, unvanı zabıt katibi olduğu halde duruşmanın ne olduğunu bilmeyen, duruşmaya çıkmayan, savcılıkta ifade almayan ya da otopsiye gitmeyen yardımcı yargı personeli bulunmaktadır.

Mahkeme dışına görevlendirmesi yapılan yardımcı yargı personeli, iş yoğunluğunun az olduğu birimde (idari işlerde, adalet komisyonlarında ya da iş yoğunluğunun hiç olmadığı birimlerde) görevlendirildiğinde, iş yoğunluğunun altında ezilen adalet personeline haksızlık yapılmaktadır. Nepotizme dayalı görevlendirmeler adliye personeli arasındaki çalışma barışını bozmaktadır.

Zabıt katipleri veya mübaşirlerin görevlerinin ne olduğu yönetmelikte yazmaktadır. Zabıt katibi veya mübaşirin çalışacağı birimler; unvanlarında tanımlı görevleri gereği mahkeme , savcılık ya da icra müdürlükleri olması gerekirken, adalet komisyonu başkanlıkları tarafından tanıdık faktörleri ön planda tutularak mahkeme, icra müdürlükleri, savcılık değil; adliyenin en rahat yeri çalışma yeri olarak belirlenmektedir. Düşünün ki; bir zabıt katibi idari işler müdürlüğünde ihale işi için görevlendirilmiş olsun, bu kişi her gün ihale geldiğinde veya haftada birkaç ihale olduğunda hizmetinden etkin şekilde yararlanılabilir. Haftada birkaç ihale olmadığında ya da ayda birkaç ihale olduğunda bu kişinin geri kalan zamanları atıl olacaktır ve devletin bu şekilde çalışan personelden alacağı verim ile beklentisi tezatlık oluşturacaktır. Yardımcı yargı personelinin görevleri ile alakası olmayan birimlerde görevlendirilmesi yargısal faaliyetlerin beklenilen hızda olmasını engellemektedir.

Yargı hizmetlerinin daha hızlı sonuçlandırılması için gerekli olan personel, ( zabıt katibi veya mübaşir ya da hizmetli vd.) unvanlarında yazılı işleri yapmakla görevlendirilmelidir. Zabıt katibi, mübaşir vd. unvanlarda görevli yardımcı yargı personeli unvanlarında yazılı işleri yapmalıdır, Adalet Bakanlığı profesyonel kişilerin yapacağı işleri, yardımcı yargı personeli eliyle görmemelidir. Bunun için de Adalet Bakanlığı sırf bu unvanlarda görev yapacak personeli istihdam etmeli, aksi yönde yapılan görevlendirmeler hakkaniyet unsuru gözetmeksizin yapılmaktadır.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp, gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber