Tüm üniversiteler, öğretim üyesi başvurularını artık elektronik ortamdan almalı!

Üniversiteler günümüz teknolojisine uygun olarak öğretim üyesi kadrolarına başvurularını elektronik ortamda almalı !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Mart 2019 14:05, Son Güncelleme : 22 Mart 2019 09:57
Tüm üniversiteler, öğretim üyesi başvurularını artık elektronik ortamdan almalı!

Bildiğiniz gibi, yükseköğretim kurumlarının Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarının ilan, başvuru ve atama süreçleri, 12 Haziran 2018 tarihli ve 30449 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin "Doktor Öğretim Üyesi Kadrolarına Başvuru ve Atanma Süreci" başlıklı 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında; "Doktor öğretim üyesi kadrolarına başvuranlar özgeçmişlerini, bilimsel çalışma ve yayınlarını dört nüsha olarak ilgili dekanlık veya müdürlüğe teslim eder." hükmü yer almaktadır.

Aynı yönetmeliğin Doçent kadrolarına "İlan ve Başvuru" başlıklı 9 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında; "Adaylar özgeçmişlerini, bilimsel çalışma ve yayınlarını kapsayan bir dosyayı dört nüsha olarak, ilanda belirtilen süre içerisinde rektörlüğe teslim eder." Denilmektedir.

Son olarak ilgili yönetmeliğin Profesör kadrolarına "Başvuru" başlıklı 14 üncü maddesinde; "Profesör adayları; özgeçmişlerini, bilimsel yayınlarını kongre ve konferans tebliğleri ile bunlara yapılan atıfları, sanat eserlerini, icralarını ve bunlara ilişkin dokümanı, eğitim-öğretim faaliyetlerini, yönetimlerinde devam eden ve biten doktora, sanatta yeterlik veya yüksek lisans çalışmalarını, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne katkılarını kapsayan bir dosyayla birlikte bir dilekçeyi rektörlüğe altı nüsha olarak teslim eder. Adaylar, bu başvurularında yayınlarından birini başlıca araştırma eseri olarak gösterir." ifadesi yer almıştır.

Bu kapsamda, üniversitelerce ilan edilen öğretim üyesi kadrolarına başvuracak adaylar jürilere gönderilmek ve bir nüshası da kurumlarca muhafaza edilmek üzere doktor öğretim üyesi ve doçent kadrolarında dört adet, profesör kadrolarında ise altı adet dosya hazırlamaktadırlar.

Ancak, bazı üniversiteler öğretim üyesi kadrolarına başvuracak adaylardan jürilere gönderilecek sayıda hazırlanan dosyaları elektronik ortamda (CD, DVD, flash bellek) hazırlamalarını isterken, bazı üniversiteler dijitalleşen dünya ile inatlaşır gibi fiziki dosya kabul etmektedir.

Öte yandan, Yükseköğretim Kurulu tarafından 13 Mart 2019 günü yapılan açıklamaya göre, Mart-2019 dönemi itibarıyla Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı doçentlik başvurularını e-devlet üzerinden almaya başlamış, kişileri fiziki dosya hazırlamak yükünden kurtararak örnek bir uygulamaya geçmiştir.

Bu bakımdan değerlendirdiğimizde, Üniversitelerarası Kurulun doçentlik başvurularında bütünüyle elektronik ortama geçmesi, tüm yükseköğretim kurumlarına örnek bir harekettir. Kişilerin günümüz teknolojisine uygun olarak bilimsel çalışmaları internet üzerinden teyit edilebildiği gibi, mümkün olmayanların da elektronik ortamda jüriye sunulmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.

20 yıl öğretim elemanı olarak çalışmış bir kişinin profesör kadrosuna başvurması halinde bugüne kadar yapmış olduğu tüm akademik çalışmaların fiziki çıktısını alarak hazırlayacağı altı adet dosyanın sadece kağıt maliyeti bile elektronik ortamda başvuruya geçişin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

"SIFIR ATIK" ve "DİJİTAL DÖNÜŞÜM" gibi günümüzde önemi artan ve hükümet politikası olan bu uygulamalara başta -Yükseköğretim Kurulunun- teşvikleriyle üniversitelerimiz tüm öğretim üyesi kadrolarına başvuruları elektronik ortamda alarak destek vermelidir !

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber