Bilgi edinme yönetmeliğinde önemli değişiklik

Cumhurbaşkanlığı, bilgi edinme yönetmeliğinde, sınırlayıcı hüküm içeren maddeleri değiştirdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Nisan 2019 08:17, Son Güncelleme : 10 Nisan 2019 08:18
Bilgi edinme yönetmeliğinde önemli değişiklik

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararıyla, Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Değişiklik, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun (BEDK) yetkilerini artırmaktadır.

2004 tarihli yönetmelik, BEDK'ya sadece Bilgi Edinme Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuruları inceleme yetkisi vermekteydi. Kanunun 16. maddesi "Devlet sırrına ilişkin bilgi ve belgeleri", 17. maddesi ise "Ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi ve belgeleri" içermektedir.

Yapılan düzenlemeyle Kurulun, en başından bu yana usulsüz bir şekilde işlettiği mekanizmanın mevzuat dayanağı oluşturulmuştur. Kurul zaten diğer nedenlerle reddedilen başvuruları da incelemekteydi ama bu inceleme yetkisinin bir dayanağı bulunmuyordu.

Diğer taraftan yapılan değişiklik ile Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun sekretarya hizmetlerinin Adalet Bakanlığınca yürütüleceği karara bağlanmıştır.

İŞTE KALDIRILAN İBARELER

İşte, yönetmeliğin 24 ve 26. maddelerinde yer alan aşağıdaki ifadeler çıkarılarak, Kurulun, Bilgi Edinme Kanununun diğer maddelerine dayalı red taleplerini incelemesi de sağlanmıştır.

Kaldırılan ibareler aşağıda üstü çizilmiş olarak gösterilmiştir.

Madde 24 - Bilgi edinme istemi Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edebilir. İtiraz yazılı olarak yapılır. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir.

20 nci maddede belirtilen süreler içinde, kurum ve kuruluşlar tarafından başvuru sahibine olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap verilmemesi halinde başvuru, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca altmış günün geçmesiyle reddedilmiş sayılır.

İkinci fıkra gereğince bilgi edinme istemi Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sebeplerle reddedilmiş sayılan başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce dava açma süresinin başladığı tarihten itibaren on beş gün içinde Kurula yazılı olarak itiraz edebilir. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir.

Madde 26 - Bilgi edinme istemi Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuru sahiplerinin Kurula itirazı üzerine, Kurul başvurunun yapıldığı kurum veya kuruluştan her türlü bilgi veya belgeyi isteyebilir. Kurum ve kuruluşlar, Kurulun istediği her türlü bilgi veya belgeyi on beş iş günü içinde vermekle yükümlüdür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber