İçişleri Bakanlığı yabancı dil bilmeyeni de yurt dışına gönderecek

İçişleri Bakanlığı, 3 yıl boyunca, yabancı dil bilgisi olmayanları da, yurtdışındaki büyükelçiliklere İçişleri Müşaviri olarak atayabilecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Nisan 2019 09:04, Son Güncelleme : 12 Nisan 2019 09:45
İçişleri Bakanlığı yabancı dil bilmeyeni de yurt dışına gönderecek

Yurtdışında Daimi Görevlere Atanacak Personel Hakkında Yönetmeliğindeki değişiklik 12 Nisan 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

Hali hazırdaki düzenlemeye göre, bir bakanlığın yurtdışına süreli bir görevle personel atayabilmesi için dört yıllık öğrenim görmüş olmak, en az 3 yıl kamuda hizmeti bulunmak ve YDS'den en az 70 puan almış olmak gibi şartlara haiz bulunması gerekmektedir.

Ancak, İçişleri Bakanlığı, yönetmelik düzenlemesiyle YDS şartına istisna getirmiştir.

12 Nisan 2019 tarihli değişiklikte yer alan düzenleme şu şekildedir:

"GEÇİCİ MADDE 3- (1) Yurtdışında daimi görevlendirilecek İçişleri Müşavirleri için bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası hükümleri üç yıl süre ile uygulanmaz. Üç yıllık geçiş döneminde İçişleri Müşaviri olarak görevlendirileceklerde aranacak yabancı dil bilgisi yeterliliğine ilişkin şartlar, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir."

Atıfta bulunulan 7. madde birinci fıkra hükmü ise şu şekildedir:

"Madde 7 - (1) Personelin öncelikle görevlendirileceği ülkenin resmi dilini veya İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birini bilmesi şarttır. Yabancı dil bilgisi yeterliliği için YDS'den en az yetmiş puan alınması veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olunması şarttır."

DEĞERLENDİRME

Düzenlemeyle, İçişleri Bakanlığı, 3 yıl boyunca, yabancı dil bilgisi olmayanları da, yurtdışındaki büyükelçiliklere İçişleri Müşaviri olarak atayabilecek. 3 yıllık geçiş döneminde İçişleri Müşaviri olarak görevlendirileceklerde aranacak yabancı dil bilgisi yeterliliğine ilişkin şartlar, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

Yapılan bu düzenleme, kişiye özel bir düzenleme niteliğinde görünmektedir. İçişleri Bakanlığı teşkilatında, yurtdışına atamak için YDS'den 70 alan personel bulunmuyor olması imkansızdır. Zira tüm mülki idare amirleri, mesleğe başlarken yurt dışında eğitim görmektedir. Bu bağlamda, kamu yararı taşımayan bu düzenlemenin iptali gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber