Anayasa Mahkemesi bugün emeklilik yaşının 61'e indirilmesine ilişkin Kanun hakkındaki yürürlüğün durdurulmasına ilişkin talebi görüşecek

Haber Giriş : 07 Mayıs 2003 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Mahkeme'nin karar günü: Bugün, bürokratların erken emekliliğine yol açan yasanın yürürlüğünü durdurma istemi görüşülecek
Zorunlu emeklilik yaşını 65'ten 61'e düşüren yasa 'mağdurlarının' geleceği bugün belli olacak. Yasasıyla emekli edilen ve edilecek diplomat ve valilerin Anayasa Mahkemesi heyetine söz konusu yasanın doğuracağı sakıncalara ilişkin bilgi ilettikleri öğrenildi. Anayasa Mahkemesi heyeti, emeklilik yaşını 65'ten 61'e indirirken Bakanlar Kurulu'na da özel yetki vererek kadrolaşmaya dayanak oluşturan yasanın yürürlüğünün durdurulması istemini karara bağlayacak.
Edinilen bilgiye göre, büyükelçiler, merkez valileri ve il valileri tarafından yasanın doğurduğu ve doğuracağı sakıncalara ilişkin heyete bilgi aktarıldı. Mahkeme, esasa ilişkin raporun ardından da davayı esastan karara bağlayacak.
Üst düzey bürokrat seviyesinde ''kıyım'' niteliği taşıyan zorunlu emeklilik yaşını 65'ten 61'e düşüren yasa ''mağdurlarının'' geleceği bugün belli olacak. Yasa nedeniyle emekli edilen ve edilecek diplomatlar, merkez valilerin ile il valilerinin Anayasa Mahkemesi heyetine söz konusu yasanın, doğurduğu sakıncalara ilişkin bilgi ilettikleri öğrenildi.
Sakıncaların daha çok devlet işlerinin yürütülmesi ve ülke çıkarlarının zarara uğrayabileceği konularına odaklandığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , diplomasinin sanat düzeyinde bir meslek olduğuna ve deneyimin önemine işaret ederken ''Bu nedenle görevlerinde büyük birikim kazanmış deneyimli diplomatlardan olabildiğince uzun süre yararlanılmasının büyük önem taşıdığını düşünüyorum'' sözleriyle zorunlu emekliliğe karşı olduğunu göstermişti.
Yasaya göre emekli olan ve olacak valiler şöyle: Yahya Gür (Ankara), Muharrem Göktayoğlu (Aydın), M. Ali Türker (Bolu), Sami Sönmez (Eskişehir), Erdoğan Gürbüz (Hakkâri), Yıldırım Kartal (Muş), Alaattin Turhan (Nevşehir), Kemal Yazıcıoğlu (Ordu), Mustafa Demir (Samsun), Aslan Yıldırım (Trabzon), Hikmet Tan (Van), İsmet Metin (Karaman), Cengiz Bulut (Düzce).
Nethaber

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber