YÖK, görevde yükselmede bazı branşlarda sınavı yenilemeli

Yükseköğretim Kurulu tarafından dün ilan edilen Görevde Yükselme Sınavı sonrasında bazı branşlarda hatalı soruların fazla olması sebebiyle adaylar sınavın yenilenmesini istiyor !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Nisan 2019 16:15, Son Güncelleme : 13 Nisan 2019 16:19
YÖK, görevde yükselmede bazı branşlarda sınavı yenilemeli

Bildiğiniz gibi, 23 Mart 2019 tarihinde Yükseköğretim Kurulu ve üniversite personeli için merkezi olarak Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan görevde yükselme sınavında yürürlükten kalkan ve sınav konu başlıkları arasında yer almayan "Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Hukuk Müşavirliği ve Avukatlık Giriş Sınavı ve Atama Yönetmeliği"nin ikişer soru olarak hem Şef hem de Şube Müdürü adaylarına soru olarak yöneltildiğini gündeme getirmiştik.

Bunun üzerine, 28 Mart 2019 tarihinde Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada; "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavı'nda, 15 Şubat 2019 tarihli 30687 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlükten kaldırılan Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Hukuk Müşavirliği ve Avukatlık Giriş Sınavı ve Atama Yönetmeliği'ne ait sorular iptal edilmiştir. Bununla birlikte diğer sorulara ilişkin kişisel itirazlar da soru yazarları ile birlikte titizlikle değerlendirilip belirlenen takvim içerisinde sonuçlandırılacaktır." denilmiştir.

Bu açıklama sonrası sınava giren adaylar kendi branşları ile ilgili -açık hata- olan sorulara itiraz ederek, üstüne bir de soru başına 10 TL para ödediler.

Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda sınava giren adayların sonuçları Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı web sayfası üzerinden 12 Nisan 2019 tarihinde paylaşıldı.

Sınav sonuçları ile birlikte aynı zamanda yapılan itirazlar sonrasında Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan kontroller sonucunda aşağıda hazırladığımız tablodan görüleceği üzere toplamda 33 farklı alanda sorulan 1770 soruda toplam 101 soru hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edilmiştir. Bu kadar farklı alanda soru hazırlanması sonucunda elbette hatalı sorular olması muhtemeldir. Ancak, iki alanda hata sayısının fazla olması adayların itirazlarına sebebiyet vermiştir.

Örneğin, sınavın en geniş katılımının olduğu Şeflik branşında toplam 80 sorunun 11'i hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edilmiştir. Diğer bir örnek ise, unvan değişikliği sınavı olduğu için 50 soru sorulan Sağlık Teknikeri (Sağlık Kurumları İşletmeciliği) alanında toplam 16 soru iptal edilmiştir. Neredeyse sınavda sorulan soruların yarısı hatalıdır !

Kelimesi değiştirilemeyecek mevzuat konularında bu kadar hatalı soru çıkması sınav sorularını hazırlayanların maalesef özenli bir şekilde çalışmadığının açık bir göstergesidir !

Diğer taraftan, "Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin 18 inci maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan "Yapılan sınavlarda hatalı soru sorulduğunun tespit edilmesi halinde hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır." hükmü çerçevesinde iptal edilen sorular adayların tamamına eşit bir şekilde sayılması yönetmeliğin gereği olmakla birlikte, 11 sorunun da adaylara doğru bir şekilde yöneltilmesi halinde sınavın seçiciliği artabilir, gerçek başarıyı ölçen bir sınav olarak herkesi memnun edebilirdi.

Ancak, bu haliyle başta Şeflik kategorisinde sınava giren yüzlerce aday hatalı ve mülga olan mevzuat soruları sebebiyle, başarılı bir merkezi yazılı sınav değerlendirilmesinden geçemediklerini dile getirmektedir.

Yakın zamanda kurumlarca sözlü sınav aşaması yapılacağı için özellikle bu iki alandan sınava giren adaylar konunun Yükseköğretim Kurulu ve Anadolu Üniversitesi tarafından yeniden değerlendirilmesini talep etmektedir...

Yavuz Selim KAPLAN

BRANŞI

İPTAL EDİLEN SORU SAYISI

TOPLAM SORU

SAYISI

Sağlık Teknikeri (Sağlık Kurumları İşletmeciliği)

16

50

Uzman, Şef, Koruma ve Güvenlik Şefi

11

80

Programcı

5

50

Şube Müdürlüğü

4

80

Başhemşire

4

80

Mühendis (Makine)

4

50

Mühendis (Orman Endüstri, Ağaç İşleri Endüstri)

4

50

Tekniker (Elektrik)

4

50

Tekniker (İnternet ve Ağ Teknolojileri)

4

50

Tekniker (Bilgisayar Programcılığı)

3

50

Mühendis (Gıda)

3

50

Mühendis (İnşaat)

3

50

Tekniker (Mobilya ve Dekorasyon)

3

50

Tekniker (Tarım)

3

50

Teknisyen (Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı)

3

50

Mühendis (Ziraat, Zootekni)

2

50

Anbar Memuru, Memur

2

80

Çözümleyici

2

50

Kimyager

2

50

Perfüzyonist

2

50

Mühendis (Elektrik-Elektronik)

2

50

Mühendis (Elektrik)

2

50

Tekniker (İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi)

2

50

Teknisyen (Kimya)

2

50

Biyolog

1

50

Öğretmen

1

50

Mühendis (Bilgisayar)

1

50

Mühendis (Jeofizik)

1

50

Tekniker (İş Sağlığı ve Güvenliği)

1

50

Tekniker (Radyo ve Televizyon Teknolojisi)

1

50

Tekniker (Web Tasarım ve Kodlama)

1

50

Tekniker (Yapı Tesisat Teknolojisi)

1

50

Sağlık Teknikeri (Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik)

1

50

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber