Artık son hamle iptal talebi

Usulsüzlük itirazıyla geçersiz oyların yeniden sayılmasına giden yolu açan AK Parti, YSK'nın 'Seçimlerin yenileneceği yerlerde mazbatalar iptal edilecek' kararından saatler sonra İstanbul'da iptal başvurusu yaptı. Mazbata için yasal süre beklenmeden olağanüstü itiraz dilekçesi verildi. İl Seçim Kurulu'ndan da itirazlar sonuçlanmadan mazbata verilmemesi talep edildi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 17 Nisan 2019 06:40, Son Güncelleme : 17 Nisan 2019 06:46
Artık son hamle iptal talebi

İstanbul'un yeni başkanı koltuğuna oturmak için Maltepe'de hukuk savaşına sahne olan sayımların tamamlanmasını bekliyor. AK Parti'nin başvurusuyla İl Seçim Kurulu'nun, İlçe Seçim Kurulu'nun kurduğu ek sayım terminallerinin saydığı sandıkların ve ek kurulların iptaline karar vermesinin ardından CHP bu durumu YSK'ya taşımıştı. YSK İlçe Seçim Kurulu'nun kararlarını yerinde bularak sayımın kaldığı yerden devam etmesine karar vermişti. Maltepe'de son hukuk savaşının ardından yeninden başlayan sayım İlçe Seçim Kurulu'nun 4 ekip daha görevlendirimesiyle toplam 6 heyetle tamamlandı. Dün akşam geç saatlerde tamamlanan sayımın ardından İlçe Seçim Kurulu tutanağı tamamlandı.

Yasal prosedüre göre Maltepe sonuçlarının da ulaşmasının ardından İL Seçim Kurulu'nun İl Tutanağını tamamlayarak seçimi kazanan adaya mazbatasını teslim etmesi gerekiyor. Mazbatanın tesliminin ardından ise Olğanüstü İtiraz süresi başlıyor. Ancak AK Parti bu süreyi beklemeden dün YSK'ya İstanbul İl seçim sonuçlarının iptali ve seçimin yenilenmesi için olağanüstü itiraz başvurusunda bulundu. AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocok İL seçim Kurulu'na yaptıkları başvuruda seçim sonuçları tamamlansa bile mazbatanın teslim edilmemesi talebinin de olduğunu açıkladı.

Olağünüstü İtiraz dilekçesini ise YSK'ya AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz sundu. 3 bavul ile YSK'ya gelen AK Parti heyeti adına çıkışta açıklama yapan Yavuz seçimin ardından partilerin ve YSK'nın sonuca ilişkin açıklamalarda bulunduğunu anımsattı. Seçim sonuçları açıklandıktan sonra çelişkileri farkettiklerin iddia eden Yavuz şöyle devam etti: "Gördük ki sadece maddi hata düzeltimi yoluyla başka yere kaydırılan oylar olduğunu gördük. Geçersiz oylarda da bizim olması gereken yaklaşık 6 bin oy başka yerlere kaydırılmış. Bu fark 13 bin 900'lere indi. Eğer tamamı sayılsaydı, şüpheyi kaldıracak adımlar atılsaydı seçim lehimize sonuçlanacaktı. Geçersizlere gelince maddi hatalara gelince yüzde 85,6 oranında oylar AK Parti lehine yazılmış. Olanlar seçmen iradesinin iç edildiğini gösteriyor. Bu seçimlerin temeli dediğimiz sayım döküm çizelgelerinden 5 bin 388'i mühürsüz. 694'ünün imzasız olduğunu gördük. İkincisi kısıtlılar var seçimde yanına şerh düşülmemiş oy kullanımaz diye. Cezaevinde olanlar var. Cezaevini adres olarak gösterip oy verenler var. Hükümlü olanlar var. Yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış. Üçüncüsü kayıp oylar var. Eksik veya fazla olan sayı burada 25 bin kadar bir sayı. Eksik veya fazla çıkan imzadan ve kayda geçen sayı 25 binleri buluyor. Sandık başkanları ve memur üyelerin durumu var. 62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlileri arasından seçilmemiştir. Bunların arasında KHK ile ihraç edilmiş olanlar var. Biz tüm bunlara dayalı olarak olağanüstü itirazımızı yaptık. Seçimin iptali ve yeniden yapılması için itiraz dilekçemizi verdik. Bir kısım oyları düzelttiğimizde 16 bin 884 oy AK Parti lehine yazılması gerekirken başka yerlere yazılmış. İşin içinde tam bir organize usulsüzlük var. Tam bir seçim yolsuzluğu var." Yavuz neden başvuru için yasal sürenin başlamasına yani mazbatının teslimini beklemediklerine yönelik soruya da şu yanıtı verdi: Burada çok net 130. maddede birleştirme tutanakları hazırlandıktan sonra 7 gün içinde YSK'ya verilir diyor, doğru. Ama o son kısmı belirlemek içindir. Bugüne kadar YSK'ya birleştirme tutanakları olmadan da gelinmiştir. YSK kabul etmiyorum dememiştir. Bir son belirlenmek üzere birleştirme tutanaklarından 7 gün önce demiş, yoksa ondan sonra verilmez bir yaklaşım değildir. 3 valiz dolusu ekte ileri sürdüğümüz tezlerin delilleri ve belgeleri var. Onları tek tek YSK'ya getirdik. Söylediklerimizin hiçbiri belgesiz, delilsiz değildir. Ben YSK'nın vereceği kararıyla gerçekten kamuoyunu rahatlatacağını ve bu organize usulsüzlüğü ve seçim yolsuzluğun önüne geçeceğini düşünüyorum."

PROF. ÖZGENÇ'TEN YSK ÜYELERİNE 'HUKUKA DÖNÜN' ÇAĞRISI

Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, Yüksek Seçim Kurulu'nun 'kanun hükmünde kararname ile ihraç edilenlere mazbata verilmeyecek' kararına tepki gösterdi. Özgenç, YSK üyelerini hukuka geri dönmeye davet etti. Prof. Dr. İzzet Özgenç, KHK ile ihraç edilen ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilenlere mazbata verilmeyeceğine karar veren YSK'ya çağrıda bulundu. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Özgenç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bu kararla hukuk dışına çıkan Yüksek Seçim Kurulu üyesi yüksek yargı mensuplarını hukuka geri dönmeye davet ediyorum" dedi. Yine TCK'nın mimarlarından olan Prof. Adem Sözüer de Özgenç'in açıklamasını şu ifadelerle yorumladı: "KHK'lıya mazbata vermeme kararı mahkumiyetsiz yaptırımdır. Seçilme, suçlu sayılmama haklarını ihlal eder. İzzet Özgenç de kararın hukuki dayanağı yok diyor. YSK'nın 'varoluşsal' yorumlu 'mazbata ikinciye verilir' içtihadını anlayamıyor. Ya ikinci kabul etmezse?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber