İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yargıtay hakiminden 'film ve müzikle ilgili telif hakkı' uyarısı

Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Hakim İhsan Baştürk, Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada telif hakları ile ilgili uyarılarda bulundu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2019 15:21, Son Güncelleme : 19 Nisan 2019 15:55
Yargıtay hakiminden 'film ve müzikle ilgili telif hakkı' uyarısı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Genç Hukukçular Kamu Denetçiliği Topluluğu tarafından hazırlanan, Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Hakim İhsan Baştürk'ün konuşmacı olduğu Yargıtay Kararları Işığında Fikri Mülkiyet Haklarının Ceza Hukuku Kapsamında Korunması Konferansı GAÜN Hukuk Fakültesi Amfi Salonu'nda düzenlendi. Hakim İhsan Baştürk, konuşmasında bilginin toplum için bir gereklilik olduğunu ifade ederek, "Kültürümüzün, uygarlığımızın gelişimi için bilgiye erişimin herkese açık olması lazım. Diğer taraftan eserleri oluşturan kişi olarak hak sahiplerinin de eserin merkezinde olan kişilerinin de hakları korunması lazım. Toplumun çıkarlarıyla hak sahibi arasın da denge korunmalı ve olmalı" dedi.

Telif hakkına dikkat

Kişinin her türlü fikri emeğiyle meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklarının telif hakkı olduğunu söyleyen İhsan Baştürk konuşmasında uyarılarda bulunarak, "Özelikle müzik eserleri, filmler konusunda çok uyuşmazsızlık var. İcra sanatçı hakları, eser sahiplerinin, söz yazarlarının ve bestecilerin haklarının ihlal edilmesi ya da 'Fonogram' dediğimiz taşıyıcı materyallerin kopyalanması, internette dolaşımın olması, bunlar eğer hak sahibi şikayeti olursa mali hakları yönünden haklarında ceza davası açılabiliyor. Bu tür durumlarda tazminat davaları açılması mümkündür. Bunları hukuk sistemi koruyor. Film eserleri yönünden farklı uyuşmazlıklar çıkabiliyor. Filmlerin özelikle CD'ye alınması, internette erişimin olmasında sık rastlıyoruz, haksız hukuka aykırı şeklinde. Onlarda tazminat ve ceza hukuku yaptırımlarıyla korunuyor. Bu tür durumlara yaptırımlar, hem ceza hukuku anlamında hem adli para cezaları hem de 5 yıla varıncaya kadar cezaları var" şeklinde konuştu.

Programın açılışında konuşan GAÜN Genel Sekreteri Doç. Dr. Ayhan Doğan, fikri mülkiyet haklarının ceza hukuku kapsamında korunması konusunun çok önemli olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber