Anadolu'nun ilk devlet lisesi 134. yılını kutluyor

Anadolu'nun ilk devlet lisesi olan ve Çanakkale ile Kurtuluş savaşlarına katılan 120 öğrencisinden çoğunun şehit düşmesiyle bilinen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 134'üncü yılını kutluyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2019 11:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Anadolu'nun ilk devlet lisesi 134. yılını kutluyor

Anadolu'nun ilk devlet lisesi olan ve Çanakkale ile Kurtuluş savaşlarına katılan 120 öğrencisinden çoğunun şehit düşmesiyle bilinen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 134'üncü yılını kutluyor.

Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından 1885 yılında Kastamonu İdadi Mektebi adıyla kurulan lise, cumhuriyetin ilanının ardından önce Kastamonu Lisesi, 1963 yılından sonra da kurucusunun adı verilerek Abdurrahmanpaşa Lisesi adıyla hizmet vermeye devam etti.

Çanakkale Savaşı döneminde 120 öğrencisinin cepheye gitmesi nedeniyle 1914-1918 yıllarında hiç mezun veremeyen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi'nden, öğrencilerinin Kurtuluş Savaşı'na da katılması sonucu 1921 yılında da kimse mezun olamadı.

Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde savaşa giden öğrencilerin isimleri ile savaştan dönenlerin silah, üniforma ve malzemelerinin bulunduğu bir köşe yer alıyor.

Okulun 134'üncü kuruluş yıl dönümünün, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katılımıyla kutlanması bekleniyor.

Okul Müdürü Birol Yılmaz, AA muhabirine, Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde geçmişte öğrencilik ve öğretmenlik yaptığını, şimdi de okul müdürlüğü görevini üstlendiğini söyledi.

Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunu olup aynı okulda okul müdürlüğü görevinde bulunmanın gururunu yaşadığını dile getiren Yılmaz, okulun mezun veremediği dönemlerin lisenin hüzünlü yılları olduğunu belirtti.

Yılmaz, "1914 ile 1921 yılları arasında lisenin gençleri, hem kalemle hem de kanıyla bu ülkenin geleceğini inşa etmek için uğraşmış. Okulumuz birçok bakan, eğitimci, yazar, şair, milletvekili, generaller yetiştirmiş bir lisedir. Okulumuz gücünü tarihimizden alıyoruz." ifadesini kullandı.

Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Nurten Ciğerci ise okuldan 1973 yılında mezun olduğunu aktardı.

Lisenin kuruluşundan bu yana 15 bin civarında mezun verdiğine işaret eden Ciğerci, okullarıyla her zaman gurur duyduklarını vurguladı. Okulda görevli tarih öğretmeni Harun Kartal da kayıtlara göre ülkelerini savunmaya giden 120 öğrenciden sadece 14'ünün geri döndüğünü söyledi.

Öğrencilerden 30'unun şehitliğinin kesin olduğunu, 76'sından ise bir daha haber alınamadığını belirten Kartal, "Öğrenciler tahtaya, 'Biz vatan için Çanakkale'ye gidiyoruz, hakkınızı helal edin' şeklinde not yazarak askere gitmek için müracaatta bulunmuş. Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında okulumuzdan 6 öğretmenimiz de şehit düşmüş." dedi.

Kartal, okullarında eğitim görenler arasında Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Behçet Necatigil, Rıfat Ilgaz, Vasfi Mahir Kocatürk, Abdülbaki Gölpınarlı, Zeki Ömer Defne'nin de bulunduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber