Öğretmeni, mazeretinin bulunduğu yerleşim yerine atamak zorunluluğu var mıdır?

Bursa 1. İdare Mahkemesi; aile birliği mazeretine bağlı olarak talep dilekçesinde yer verilen istem ile sınırlı olarak değerlendirme yapılması gerekirken, söz konusu talebin dışına çıkılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemi iptal etmesine karşılık Erzurum 2. İdare Mahkemesi kendi verdiği kararın davacı öğretmenin mazeretinin bulunduğu yerleşim yerine atanması sonucunu doğurmadığı şeklinde karar vermiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Nisan 2019 09:36, Son Güncelleme : 22 Nisan 2019 09:39
Öğretmeni, mazeretinin bulunduğu yerleşim yerine atamak zorunluluğu var mıdır?

Mazerete bağlı yer değişikliği talebi üzerine mazeretinin bulunduğu yerleşim yerine ataması yapılan ancak yeni görevine başlatılmaksızın atama yeri, mazeretinin bulunduğu yerden il içinde bir başka yere değiştirilen öğretmen tekrar dava açmıştır.

Açılan davada, mahkeme, aile birliği mazeretine bağlı olarak talep dilekçesinde yer verilen istem ile sınırlı olarak değerlendirme yapılması gerekirken, söz konusu talebin dışına çıkılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemi iptal etmiştir.

Bursa 1. İdare Mahkemesi, kararında; "Davacının yer değişikliği talebinin, talepte bulunulan yer ile sınırlı ve o yere özgü bir talep niteliğinde ve aile birliğinin tesisine yönelik olduğu, davacının talep dilekçesindeki irade beyanının dikkate alınması gerektiği, yorum yoluyla ya da başkaca bir gerekçeyle genişletilmesinin olanaklı olmadığı sabittir. Diğer taraftan, yer değişikliği suretiyle naklen atama işleminin genel atama usulü dışında mazerete dayalı atama başlığı altında sayılan aile birliği mazeretine bağlı olarak gerçekleştirildiği, davacının irade beyanının doğrudan aynı görev yerinde aile birliğinin tesisine yönelik olması karşısında yer değişikliği talebinin dışına çıkılarak işlem tesis edilmesi halinde aile birliği hak ve özgürlüğünden beklenen hukuki yararın sağlanamayacağı tartışmasızdır. Bu durumda, davacı tarafından aile birliği mazeretine bağlı olarak talepte bulunulduğu açık olup talep dilekçesinde yer verilen istem ile sınırlı olarak değerlendirme yapılması gerekirken, işbu istemin dışına çıkılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır." ifadelerine yer vermiştir.

İşte o karar;

Fakat başka bir kararda Erzurum 2. İdare Mahkemesi; "Eşi zorunlu atamaya tabi astsubay olarak Ankara İlinde görev yapan davacı tarafından, eş durumu mazereti gerekçesiyle yapılan atama talebinin, mer'i mevzuat uyarınca kadro durumuna veya hizmet puanına bakılmaksızın öncelikli olarak yerine getirilmesi gerektiğinden, davacının eşinin zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olduğu hususu ile eş durumu mazereti dikkate alınmadan kadro durumu ve hizmet puan üstünlüğü uyarınca tesis edilen dava konusu işlemde mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan, dava konusu işlemin uygulanması halinde davacının geçiçi görevlendirme süresi sonunda aile birliğinin sağlanması noktasında telafisi güç zaralar doğuracağı da açıktır.

Ayrıca, iş bu karar uyarınca davacının aile birliği mazeretinin davalı idarece yeniden değerlendirilerek aile birliğinin sağlanması noktasında işlem tesis edilmesi gerekmekte ise de, iş bu karar doğrudan davacının Ankara İli, Çankaya veya Gölbaşı İlçelerine atanması sonucunu doğurmamaktadır." hükümlerine yer verilmiştir.

Mahkeme kendi verdiği kararın, davacı öğretmenin mazeretinin bulunduğu yerleşim yerine atanması sonucunu doğurmadığını; "... iş bu karar doğrudan davacının Ankara İli, Çankaya veya Gölbaşı İlçelerine atanması sonucunu doğurmamaktadır." şeklinde karara yazmıştır.

İşte o karar;

Bursa 1. İdare Mahkemesi; aile birliği mazeretine bağlı olarak talep dilekçesinde yer verilen istem ile sınırlı olarak değerlendirme yapılması gerekirken, söz konusu talebin dışına çıkılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemi iptal etmesine karşılık Erzurum 2. İdare Mahkemesi kendi verdiği kararın davacı öğretmenin mazeretinin bulunduğu yerleşim yerine atanmaı sonucunu doğurmadığı şeklinde karar vermiştir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber