YÖK, yurt dışına 200 araştırma görevlisi gönderecek

Yükseköğretim Kurulu, Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu (YUDAB) kapsamında 200 araştırma görevlisini yurt dışına gönderecek.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Nisan 2019 17:03, Son Güncelleme : 24 Nisan 2019 17:08
YÖK, yurt dışına 200 araştırma görevlisi gönderecek

Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıldan itibaren devlet yükseköğretim kurumlarında görev yapmakta ve doktora tez aşamasında olan araştırma görevlileri yurt dışında araştırma yapmak üzere Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışına burslu olarak gönderilmiştir.

Geçen yıl ki uygulamanın devamı olarak bu sene Yükseköğretim Kurulu tarafından 200 araştırma görevlisi YUDAB programı çerçevesinde yurtdışına gönderilmesi planlanmaktadır.

Bu doğrultuda devlet üniversitelerinde görev yapmakta olan araştırma görevlilerine YUDAB programını kısaca özetlemek için genel şartlar ve burs imkanları aşağıda gösterilmiştir.

A) GENEL ŞARTLAR NEDİR ?

1) T.C. vatandaşı olmak,

2) 2547 sayılı Kanun uyarınca bir devlet yükseköğretim kurumunda araştırma görevlisi olarak çalışıyor olmak, (50-d veya 33/a ayrımı yapılmamaktadır.)

3) YÖK tarafından belirlenmiş öncelikli alanlarda devlet yükseköğretim kurumlarında yapılan doktora eğitimi kapsamında tez aşamasına geçmiş olmak, (Vakıf üniversiteleri kabul edilmemektedir.)

4) Çalışmada kullanılacak yabancı dili, araştırmayı yürütebilecek düzeyde bildiğini son 5 yıl içerisinde yapılan YÖKDİL, YDS, E-YDS'den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası bir yabancı dil sınavından muadili en az 65 puan aldığını gösterir dil sınav sonucunu belgelendirmek,

5) Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak),

6) Başvuru tarihi itibariyle, 01.01.2016 tarihinden itibaren doktora eğitimine başlamış olmak,

7) Times Higher Education (THE), Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve QS tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında, son 3 (üç) yıl içerisinde alan sıralamasında %60'lık dilim içerisine giren üniversitelerden birinden en az altı ay en fazla bir yıl süre için davet mektubu almak, Gerekmektedir.

B) DESTEK MİKTARLARI NEDİR ?

Yurtdışı Araştırma Bursu Programından yararlanacak araştırma görevlileri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 39 uncu maddesi uyarınca görevlendirilecektir. Araştırma görevlilerinin alacakları aylık destek miktarı ile gerçek yol giderini geçmemek ve gidiş-dönüşü kapsamak üzere belirlenen ulaşım destek miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Aylık destek ve ulaşım destek miktarları üç farklı kategoriye ayrılmıştır.

Kategori

Bölgeler

Aylık Destek

Ulaşım Destek

Gidiş-Dönüş

1. Kategori

Asya Pasifik, Kuzey Amerika, Latin Amerika

4.500 TL

5.500 TL

2. Kategori

Avrupa, Orta Asya, Sahraaltı Afrika

4.000 TL

4.500 TL

3. Kategori

Güney Asya, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar

3.500 TL

3.500 TL

C) HANGİ ALANLARDA YURT DIŞINA ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖNDERİLECEK ?

Yurt Dışı Araştırma Bursu (YUDAB) kapsamında yurtdışına gönderilecek araştırma görevlilerinin Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş öncelikli alanlarda doktora eğitimlerinin tez aşamalarında bulunmaları gerekmektedir.

Bu doğrultuda Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlara ulaşmak için TIKLAYINIZ.

D) GÖREVLENDİRME SÜRESİ

Yurt Dışı Araştırma Bursu (YUDAB) kapsamında yurtdışına gitmeye hak kazanan araştırma görevlilerinin görevlendirme süreleri en az 6 (altı) ay en fazla 1 (bir) yıl olarak belirlenmiştir.

Başvuru yapmayı düşünen adaylar, yurt dışından kabul aldıkları üniversitelerden alacakları davet yazılarını başvurularına ekleyeceklerdir.

E) BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

1) Başvuran araştırma görevlisinin pdf formatında özgeçmişi

2) Başvuran araştırma görevlisinin doktora eğitimine kayıt tarihini de içeren pdf formatında doktora öğrenci belgesi

3) Doktora tez konusunun ilan edilen öncelikli alanlarla ilgisini; yurt dışında yapılacak çalışmanın yurt içi doktora çalışmasıyla ilgisini; çalışmanın yurt dışında yapılma gerekçesini; yurt dışı araştırma çalışma planını; davet eden üniversite, bölüm ve araştırmacı hakkındaki bilgileri içeren toplam on sayfayı geçmeyecek pdf formatında "Yurt Dışı Araştırma Raporu"

4)Davet eden üniversite tarafından davet edilen araştırma görevlisine gönderilen davet mektubunun pdf formatı ile davet eden araştırmacının pdf formatında özgeçmişini içeren "Davet Yazısı"

5) Yurt içi danışmanın pdf formatında özgeçmişi

6) ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası bir yabancı dil sınav sonuç belgesine sahip olunması durumunda pdf formatında sonucu gösterir belge

7) Başvuru yapan araştırma görevlilerinin kadrolarının bulunduğu üniversite rektörlüklerinden alınmış "Desteklenmesi halinde eğitim-öğretim ve diğer sorumlulukları kapsamında yurtdışına çıkmasında ve gitmeyi planladığı yükseköğretim kurumuna gitmesinde sakınca olmadığına" dair "Yurt Dışına Çıkış Onay Belgesi"

Yurtdışı Araştırma Bursuna (YUDAB) başvurular Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından elektronik ortamda alınmaktadır. Başvurular 31 Mayıs 2019 tarihi saat 17.00'ye kadar yapılacaktır. Başvuru yapmak için TIKLAYINIZ.

Başvuru yapan adaylar sistemden alacakları çıktıyı, -kadrosunun- bulunduğu üniversiteye teslim edeceklerdir.

F) TAAHHÜT VE KEFALET SENEDİ

Yurt Dışı Araştırma Bursu (YUDAB) kapsamında gitmeye hak kazanan araştırma görevlilerine yurt dışında kaldıkları süre kadar döndüklerinde herhangi bir mecburi hizmet yükümlülüğü uygulanmamaktadır.

Fakat, yurt dışına gönderilen araştırma görevlilerinden doktora tez çalışmalarını tamamladıktan sonra, mücbir sebepler hariç olmak üzere, yurt içindeki yükseköğretim kurumuna dönmeyenler, döndükten sonra doktorasını tamamlayamayanlar ile doktora süresinin bitiminden önce herhangi bir sebeple yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilenler yurt içi aylıkları hariç olmak üzere bu kapsamda yapılan tüm masrafların iki katı tutarında borçlandırılarak taahhüt ve kefalet senetlerine göre işlem tesis edilecektir.

Öncelikli Alanlarda Doktora Eğitimi Yapan Araştırma Görevlilerinin Yurt Dışına Görevlilerinin Yurt Dışına Gönderilmesi Halinde Verilecek Desteklere İlişkin Usul ve Esaslara ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelere gönderilen yazıya ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber