Yönetici görevlendirme de acil cevap bekleyen sorular

MEB'in acilen kız meslek lisesine müdür görevlendirme de (atama) öncelik kadın adayın mı, yoksa atölye ve laboratuvar öğretmenin midir? Ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına yeniden görevlendirme(atama)kapsamında şartları taşıyan aday bulunmazsa ne yapılır? Sorularına cevap verecek bir görüş yazısı yayınlaması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Mayıs 2019 16:00, Son Güncelleme : 14 Mayıs 2019 15:58
Yönetici görevlendirme de acil cevap bekleyen sorular

SORU-1: KIZ MESLEK LİSESİNE MÜDÜR GÖREVLENDİRME DE (ATAMA) ÖNCELİK KADIN ADAYIN MI, YOKSA ATÖLYE VE LABORATUVAR ÖĞRETMENİN MİDİR?

Örneğin; ister yeniden görevlendirme (atama) İster ilk defa görevlendirme (atama) kapsamında bir kız meslek lisesine iki aday başvurmuş olsun;

Başvuran adayın biri; Yönetmeliğin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 2. fıkrasında; "(2) Müdür olarak görevlendirileceklerde ayrıca;

a) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına müdür olarak görevlendirileceklerde, atölye ve laboratuvar öğretmenleri kapsamında olmak, şartları aranır." hükmüne göre atölye ve laboratuvar öğretmeni olsun.

Diğeri; Yönetmeliğin; "Yönetici görevlendirmede esas alınacak hususlar" başlıklı 29. maddesi 5. fıkrasındaki; "Öğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri ile bu kurumlar ve yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından görevlendirilir." hükmüne göre kadı olan Edebiyat öğretmeni olsun.

Bu durumda öncelik kimin olacaktır?

SORU-2: MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA YENİDEN GÖREVLENDİRME (ATAMA)KAPSAMINDA ŞARTLARI TAŞIYAN ADAY BULUNMAZSA NE YAPILIR?

Yönetmeliğin "Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde; "Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." hükmüne,

Yönetmeliğin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 2. fıkrasında; "(2) Müdür olarak görevlendirileceklerde ayrıca;

a) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına müdür olarak görevlendirileceklerde, atölye ve laboratuvar öğretmenleri kapsamında olmak,

b) İmam hatip liselerine müdür olarak görevlendirileceklerde, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alan öğretmeni olmak şartları aranır." hükmüne yer verilmiştir.

Bulunduğu eğitim kurumunda 4 veya 8 yıllık görev süresini tamamlayan müdürlerin yeniden görevlendirmeleri de (atamaları da) bu hükümler esas alınarak yapılacağından, başvurular da buna göre yapılacaktır.

Okul müdürlerinin yeniden görevlendirme (atama) kapsamında; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile imam hatip liseleri müdürlüklerine şartları taşıyan aday bulunmazsa Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrası işletilerek atama (görevlendirme) yapılır mı? sorusuna "Şartları taşıyan aday yoksa, İHL ve meslek lisesine, nasıl müdür görevlendirmesi yapılır?" haberimizde cevap vermeye çalışmıştık.

Okul müdürlerinin yeniden görevlendirme (atama) kapsamında sitemize iletilen bir başvuru evrakına göre 4 yıl görev süresini dolduran Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni bir meslek lisesi müdürü atölye ve laboratuvar öğretmeni olmamasına rağmen kendi okulunu tercih ettiğini "MEB, kendi yayımladığı yönetmeliğe sahip çıkmalıdır" başlıklı haberimizde yer vermiştik.

MEB kendi çıkardığı Yönetmeliğin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 3.fıkrasında yer alan; "(3) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen niteliklerde aday bulunmaması halinde, diğer alan öğretmenlerinden de görevlendirme yapılabilir." hükümlerinde bu kriterin yeniden görevlendirme (atama) kapsamında mı işletileceğini, bu kriterin ilk defa görevlendirme (atama) kapsamında da belirtilen niteliklerde aday bulunmaması durumunda yeniden görevlendirme (atama) kapsamındakileri le ilk defa görevlendirme (atama) kapsamındakilerden yeniden başvuru alınarak görevlendirme(atama) yapılacağını açıkça belirtmemiştir.

İl milli eğitim müdürlükleri de kendi kafalarına göre mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile imam hatip liseleri müdürlüklerine şartları taşıyan aday bulunmazsa Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrası işletilerek atama (görevlendirme) yapmaya çalışmaktadırlar.

Halbuki;

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına, yeniden görevlendirme (atama) kapsamında başvuran aynı veya farklı eğitim kurumlarında 4 veya 8 yıllık görev süresini tamamlayan müdürlerden;

- Atölye ve laboratuvar öğretmenleri olanların müdür olarak görevlendirilmesi (ataması) yapılır. Atölye ve laboratuvar öğretmeni olmayanların müdür olarak görevlendirilmesi (ataması) yapılmaz.

- Atölye ve laboratuvar öğretmenleri yoksa bu okullara ilk defa görevlendirme (atama) kapsamında başvuralar alınarak yöneticilik şartlarını taşıyan atölye ve laboratuvar öğretmenleri arasından görevlendirmeler (atamalar) yapılır.

- Şartları taşıyan aday bulunmazsa bu defa Yönetmeliğin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrası işletilerek atama (görevlendirme) yapılır.

Milli Eğitim Bakanlığını kendi yayımladığı yönetmeliğe sahip çıkmasını bekliyoruz. Kamu yararı bunu gerekmektedir.

Hal böyle iken MEB kendi çıkardığı yönetmeliğe aykırı bir yazı yayımladı işte o yazı;

Yazıda Yönetmeliğinin; "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrasın atıfta bulunularak; "Bu hükümler çerçevesinde, imam hatip liselerinin müdürlüklerine İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alan öğretmenleri öncelikli olmak kaydıyla, İlahiyat Fakültesi mezunu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmenleri ile İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alan öğretmenlerinin; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanının bulunduğu eğitim kurumları ile İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alanının bulunduğu eğitim kurumlarının yöneticiliklerini de tercih edebileceklerdir." açıklamaları bulunmaktadır.

Yönetmelik ısrarla "Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. maddesinin 1.fıkrasının (c) bendinde; "Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." hükmüne,

Yönetmeliğin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 2. fıkrasında; "(2) Müdür olarak görevlendirileceklerde ayrıca;

a) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına müdür olarak görevlendirileceklerde, atölye ve laboratuvar öğretmenleri kapsamında olmak,

b) İmam hatip liselerine müdür olarak görevlendirileceklerde, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alan öğretmeni olmak şartları aranır." hükmüne yer vermektedir.

Bu hükümlere rağmen yukarıdaki yazıda; İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alan öğretmenleri öncelikli olmak kaydıyla imam hatip liselerinin müdürlüklerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmenlerin de müdür olarak başvurabileceğini belirtmek yersizdir. Çünkü; imam hatip lisesi müdürlükleri için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmenleri ile Edebiyat Öğretmeni arasında bir öncelik bulunmamaktadır. Bu okullar için öncelik İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alan öğretmenlerinindir.

Yönetmeliğin; "Müdürlüğe ilk defa görevlendirme" başlıklı 24. maddesi (g) bendindeki; "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmenlerinden imam hatip ortaokullarına müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara,söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, bu maddenin birinci fıkrasına göre belirlenen görevlendirmeye esas puana beş puan daha ilave edilir." hükümleri,

"Müdürlüğe yeniden görevlendirme" başlıklı 27. maddesi (g) bendindeki; "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmenlerinden imam hatip ortaokullarına müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara,söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, Ek-1'de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucu belirlenen puana beş puan daha ilave edilir." hükümleri,

"Yönetici görevlendirmede esas alınacak hususlar" başlıklı 29. maddesi 4. fıkrasındaki; "...imam hatip ortaokullarının müdür yardımcılarından en az biri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmenleri arasından;görevlendirilir. Bu fıkrada belirtilen niteliklerde yeterli sayıda aday bulunmaması halinde, diğer alan öğretmenlerinden de görevlendirme yapılabilir." hükümlerine göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan öğretmenlerin imam hatip ortaokullarına yönetici olmalarında öncelikleri bulunmaktadır.

Dolaysıyla MEB'in acilen kız meslek lisesine müdür görevlendirme de (atama) öncelik kadın adayın mı, yoksa atölye ve laboratuvar öğretmenin midir? sorusuna cevap verecek ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile imam hatip liseleri müdürlüklerine şartları taşıyan aday bulunmazsa Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Müdür olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar" başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrasının ilk defa görevlendirme takviminden sonra işletilmesi gerektiğine dair bir görüş yazısı yayınlaması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber