Zabıt katipleri, Yazı İşleri Müdürlüğü düzenlemesinden rahatsız

Adalet Bakanlığı'nda zabıt katibi olarak çalışan personel, yargı reformundan yer alan "yazı işleri müdürlüğünün kariyer meslek haline getirileceği" şeklindeki düzenlemeden rahatsız

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Haziran 2019 14:02, Son Güncelleme : 20 Haziran 2019 14:34
Zabıt katipleri, Yazı İşleri Müdürlüğü düzenlemesinden rahatsız

Cumhurbaşkanı tarafından Yargı Reformu Strateji Belgesi 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanmıştır. Tıklayınız. Açıklanan belge ile, yargıda ne gibi hedeflerin olduğu, yargı faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesi için nelerin yapılacağı ve daha bir çok husus detaylandırılmıştır.

Hakimlerin coğrafi teminata sahip olacağı, Adalet Bakanı'nın gecikmesinde sakınca bulunan hallerde hakimleri başka bir yargı çevresinde geçici görevlendirebilme yetkininin kaldırılacağı, mahkemelerin nöbet sisteminin daha da iyileştirileceği , elektronik tebligat uygulamasının yaygınlaştırılacağı, yargıda yapay zekanın uygulamalarının arttırılacağı, kalem personeli değişikliklerinde mahkeme hakiminin görüşünün alınmasının sağlanacağı gibi daha bir çok düzenlemelerin yapılacağı açıklanmıştır.

Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katipleri, mesleki bilgilerini çalıştıkları birimlerde diğer meslektaşlarından öğrenerek kendilerini kalem hizmetlerinde geliştirmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından görevde yükselme sınavı duyurusu yapıldığında görevde yükselme sınavına girmektedir. Zabıt katibinin mesleki bilgi ve tecrübeye sahip olabilmesi, mesleki donanımının arttırılmasına yönelik ilgi ve merakının olmasının yanında mesleki tecrübeyi kazanabileceği sürenin geçmesi ile kaim olmaktadır.

Önceden; yazı işleri müdürlüğü sınavına başvuruda bulunabilmek için, zabıt katibinin mesleki konuda uzmanlaşması için makul süre vardı. Bu süre 7 yılın üzerindeydi. Hal böyle olunca, zabıt katibinin meslekte hem bilgisini arttırması, hem de uzmanlaşması mümkün olabilmekteydi. Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde değişiklik yapılmış ve yazı işleri müdürlüğü sınavına başvuruda bulunabilmek için dört yılı zabıt katibi kadrosunda olmak üzere en az altı yıl hizmet şartı getirilmiştir. (Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 8/3-B bendi.)

Adalet Bakanlığı'nda çalışan zabıt katipleri, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan "Hedef 4.9- Mahkeme yazı işleri müdürlükleri güçlendirilecektir." ve "Yazı işleri müdürlüğünün görev ve yetkileri genişletilecek ve "kariyer meslek" olarak yeniden yapılandırılacaktır. " şeklindeki tespitlerin nasıl hayata geçirileceğini merak etmektedir.

Zabıt katipleri, yazı işleri müdürlerinin KPSS-A ile atanmasının sorun olışturacağını ve tek yükselme seçenekleri yazı işleri müdürlüğü olan zabıt katiplerinin bu yükselme seçeneklerinin de ellerinden alınmaması gerektiğini belirtmektedir.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber