İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Akdeniz'in yeni piyonu Türk düşmanı Hafter

BAE, İsrail ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki enerji savaşında yeni piyonu Libya'nın darbeci generali Hafter oldu. Türk hedeflerini vurmakla tehdit eden Hafter yönetimi, Ankara'nın "meşru hedef olursun" şeklindeki ültimatomunun ardından dün geri adım atıp alıkoyduğu 6 Türk denizciyi serbest bıraktı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Temmuz 2019 06:11, Son Güncelleme : 02 Temmuz 2019 06:46
Akdeniz'in yeni piyonu Türk düşmanı Hafter

Libya'da BAE, Suudi Arabistan, Fransa ve Amerika'nın desteğini alan General Halife Hafter güçleri, alıkoyduğu 6 Türk denizciyi serbest bıraktı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri serbest bırakılmayı doğrularken gemicilere ilişkin, "Kendi istekleriyle çalışmaya devam ediyorlar, Libyalı şirket sahibiyle gemiye gittiler" bilgisini verdi.

BAKANLIKTAN SERT UYARI YAPILMIŞTI

Dışişleri Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada Hafter'e bağlı milis güçlerine sert bir uyarı yapılmıştı. Bakanlığın yaptığı açıklamada, "Libya'da Hafter'e bağlı illegal milis güçler tarafından altı vatandaşımızın alıkoyulması haydutluk ve korsanlık niteliğinde bir eylemdir. Vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde Hafter unsurları meşru hedef haline gelecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

HAFTER ORDUSU DAĞILMAYA BAŞLADI

Türkiye'nin desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Hafter ordularını ciddi yenilgiye uğrattı. Çoğu paralı askerden oluşan ordusu dağılma noktasına geldi. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamakla birlikte başta batılı ülkeler olmak üzere Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından desteklenen Hafter, yenilmeye başlayınca Türkiye'yi hedef almıştı.

TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALMIŞLARDI

Hafter'in Sözcüsü Ahmet el Mismari "Türk gemilerinin meşru hedef olduğu", Libya'dan Türkiye'ye kalkacak ticari amaçlı uçuşları engelleyeceklerini, Türkiye'den Trablus'a inmek isteyen uçakların "düşman" olarak görüleceğini ve aynı durumun Libya limanlarına yanaşmak isteyen Türkiye gemileri için de geçerli olduğu tehditlerini savurmuştu. Hafter'in Türkiye'ye yönelik tehdit açıklamaları sonrası ülkenin doğusunda Bingazi ve Tobruk arasında bulunan Beyda şehrindeki Türk lokantalarının LUO tarafından kapatıldığı ve Türk vatandaşlarının deport edileceği, benzer uygulamaların Bingazi, Derne ve diğer LUO kontrolünde bulunan yerlerde de yapılacağı öne sürülmüştü.

Kıymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber