Devlet Personel Başkanlığı'nın kapanmasına son 2 gün

1960 yılından bu yana Devletin kamu personel politikasına yön veren Devlet Personel Başkanlığı 7 Temmuz 2019'da resmen kapanacak.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Temmuz 2019 13:42, Son Güncelleme : 06 Temmuz 2019 13:44
Devlet Personel Başkanlığı'nın kapanmasına son 2 gün

1960 yılından bu yana Devletin kamu personel politikasına yön veren Devlet Personel Başkanlığı 7 Temmuz 2019'da resmen kapanacak.

Bir devletin başarısı üç şeye dayalıdır:
1) İnsan Kaynakları Yönetimi
2) İnsan Kaynakları Yönetimi
3) İnsan Kaynakları Yönetimi

Evet başarılı ve güçlü devletler ancak insanını en iyi şekilde değerlendirebilen ülkelerdir.

Tarihten günümüze devlet kurmayı başaran ve kurdukları devletleri zirveye taşıyarak bu zirvede uzun süre kalan bütün milletler doğru yerde doğru zamanda doğru insanları doğru islerle buluşturarak başarılı olmuştur. Koskoca Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesi ve çöküşünün temel sebebi ise kamu personel yönetiminin çürümesiyle gerçekleşmiştir.

Büyük devletlerin güçlü kurumları olur. Her devlette işleri doğru yapanlar ve doğru işin ne olduğuna karar verenler bulunmalıdır. Tek başına verilen işi düzgün yapmak yeterli değildir. Devletler aynı zamanda doğru işin ne olduğuna karar verecek kurumlara ihtiyaç duyar.

Türkiye'nin en büyük meselelerinden birisi kamu personel yönetiminde sistemsizlik ve verimsizlik konusudur.

Bürokrasiden herkes şikayet etmektedir. Memur şikayetçi amir şikayetçi ve vatandaş şikayetçidir. Peki kamu personeline yönelik bu kadar sorunun çözümünü kim sağlayacaktır?

Mevcut kamu personel sistemi ve yönetimiyle 2023 hedeflerine ulaşmak hayal bile edilemez. Kamu personel yönetimi çok teknik bir mesele olarak ancak uzun dönemli çalışmalar, istikrarlı adımlar ve değişime uyum sağlayacak kurumsal bir yapıyla gerçekleştirilecektir.

Liyakat, eşitlik, performans, eğitim, ücret, sosyal haklar, yarı zamanlı çalışma, uzaktan çalışma gibi birçok güncel ve zorlu konu bu konuda yapılacak derin analizlerle ele alınabilecektir. Bu ise ancak bu konularda çalışan özel, kurumsal bir yapıyla gerçekleştirilecektir.

Devlet Personel Başkanlığı doğru işin ne olduğuna karar verilmesi amacıyla kurulmuş, devletin teşkilatlanmasına ve insan kaynakları yönetimine yön veren tabiri caizse bir beyin görevi üstlenen kurumdur. Bu kurum kurulurken yurtdışından gelen birçok yabancı uzmanın tavsiyeleri doğrultusunda kurulmuştur. Devlet Personel Başkanlığının devlet teşkilatı içerisindeki konumu da bu tavsiyeler doğrultusunda belirlenmiştir. Bu kurumun vazgeçilmezliği, kurumun rutin görev ve yetkilerinin bir kısmının bir bakanlıktaki bir genel müdürlüğün bünyesinde gerçekleştirilemeyecek kadar da basit değildir.

Dünyadaki gelişmiş ülkelerin hepsinde ve geri kalan ülkelerin de neredeyse tamamında devlet personel yönetiminden sorumlu merkezi bir kurum vardır.

Türkiye'de bu kurumun alternatifi ne Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan bir ofis ne de Çalışma Bakanlığındaki bir genel müdürlüktür.

Kamu personel yönetimine yönelik politikalar toplumun tepeden tırnağa tüm kesimlerini ilgilendirdiği, bütün kurumlarla sürekli koordinasyon ve iş birliği gerektirdiği, verilen kararların kurumlarca kabulünü gerekli hale getirdiği için güçlü bir Devlet Personel Başkanlığına ihtiyaç vardır.

Amerika'da Almanya'da, Avustralya'da, İngiltere'de, Fransa'da, Güney Kore'de ve pek çok diğer ülkede Devlet Personel Başkanlığının muadili olan kurumların en yüksek devlet otoritesine bağlı olmasının sebebi de yukarıda sayılan fonksiyonları ancak bu şekilde yerine getirebilecek olmalarıdır.

Ülkesini ve devletini seven siyasetçilerin bu yanlışa dur demesi yerel secimler sonrasında atılacak Türkiye için en kritik adım olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber