İşçilik primlerinin tavandan yatması, memur olunduğunda, emekli maaşını artırır mı?

İşçilik hizmetlerini birleştiren memur, işçiyken primlerinin tavandan yatması, memur emeklisi olarak maaşını artırır mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Temmuz 2019 13:30, Son Güncelleme : 09 Temmuz 2019 13:02
İşçilik primlerinin tavandan yatması, memur olunduğunda, emekli maaşını artırır mı?

İşçi veya esnaf olarak çalıştığı dönemde primleri yüksekten yatan kişi, memur olduğunda emekli maaşı ve emekli ikramiyesini artırmaz.

Sigortalı veya esnaf olarak geçen sürelerin memur emekliliğinde dikkate alındığı durumlar:

- Özel veya resmi sigortalı hizmetler ile esnaf olarak geçen hizmetler memur olarak emekli olmak için yaş grubunu ve emeklilik için gereken hizmet süresini daha önce tamamlamaya katkı sağlar,

- Bağlanacak olan emekli aylık tutarı oranının yükseltilmesine katkı sağlar.

- İntibak işlemlerinde, yani ek göstergeye katkı vermeyen emekli keseneğine esas aylık derece ve kademeleri ile meslekleri ile ilgili süreler ise ek göstergeye katkı veren kazanılmış hak aylık derece kademelerine katkı sağlar.

Sigortalı veya esnaf olarak geçen sürelerin memur emekliliğinde dikkate alınmadığı durumlar:

- Özel sektörde geçmiş olan sigortalı süreler ve esnaf olarak geçen süreler emekli ikramiyesi tutarına katkı sağlamaz.

- Kamuya ait işyerlerinde geçen ve kıdem tazminatı alınmamış olan sigortalı süreler 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmünde belirlenmiş olan kurallar çerçevesinde emekli ikramiyesi hizmet süresine dahil edilerek katkı sağlar. Yani 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde kıdem tazminatı almaya müstehak olunan bir durumun olması halinde emekli ikramiyesi hizmet süresine dahil edilir.

Özel işyerlerinde veya kamu işyerlerinde veya esnaf olarak tavandan yatırılmış olan primler memur emekli aylık, emekli ikramiyesi hesap tutarlarını artırmaz

Tavandan yatırılmış sigorta primlerinin memur aylığına uygulanmama nedeni:

İşçilerin, esnafların ve memur olanların aylık bağlanma sistemleri farklıdır. Memurların aylık sisteminde derece ve kademeler, memur maaş katsayıları, kıdem aylık tutarları, taban aylık tutarları, gösterge ve ek gösterge rakamları gibi unsurlar bulunur ve görevde alınan aylıkların tamamı esas alınmaz.

Memur için emekli aylık ve emekli ikramiye tutarları nasıl hesaplanır başlıklı yazı için tıklayınız.

2008 Yılı Ekim ayından sonra ilk defa memur olanların işçi veya esnaf olarak yüksekten yatan primlerin faydası olur mu:

2008 yılı Ekim ayından sonra memurluk hizmetine ilk kez başlamış olanlar için eski sistem uygulanmaz. Yeni memurlar için de aynı işçilerdeki aylık bağlanma sistemi uygulanır. Yani emekli olacakları zaman işçi, esnaf ve memur olarak çalışma süreleri içerisindeki Sosyal Güvenlik Kurumu prim tutarları total olarak alınır ve ortalama kazançlar esas alınarak bir aylık sistemi üzerinden emekli aylık tutarı belirlenir.

Emekli ikramiye tutarları ise eski memurlarla aynı sisteme tabi tutulur bir fark olmaz. Yani eski memur 100.000 TL. ikramiye almışsa, aynı emsali yeni memur da aynı kurallara göre emekli olduğunda 100.000 TL. ikramiye alır. Yüksek primin ikramiyeye bir katkısı olmaz.

2008 öncesi işçi ve esnaf olarak geçen sürelerin 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez memurluğa başlayarak 5510 sayılı Kanuna tabi olan memura avantaj sağlar mı?

2008 yılı Ekim ayından önce işçi veya esnaf olarak çalışmaları olan ancak 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memurluğa başlayanların bu süreleri memura avantaj sağlar mı yoksa dezavantaj sağlar mı?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008 yılı Ekim ayı itibariyle yürürlüktedir. Bu tarihten sonra göreve memur olarak başlayanlar hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları değil, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kuralları uygulanır.

5510 sayılı Kanunda geçici maddeler de mevcuttur. 2008 yılı Ekim ayından önce memur olmayıp bu tarihten sonra memur olan ancak daha öncesinde işçi veya esnaf olarak hizmetleri olanlar için de bir geçici madde bulunmaktadır. Geçici Madde 2 hükmündeki kurallar bu durumları açıklamaktadır.

Bu kurallar bağlamında işçi ve esnaflık olarak geçen sürelerin memura faydaları:

- 2008 yılı Ekim ayından önceki işçilik ve esnaflık süreleri memurun emeklilik yaş grubunda 5510 sayılı Kanun yaş grubuna dahil etmeyecektir. Bu süreleri 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu yaş gruplarına dahil edecektir. Yani 8 Eylül 1999 tarihinden önceki işçilik ve esnaflık süreleri emeklilik yaş gruplarının tespit edilmesinde Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmündeki kademeli yaş grubuna dahil edecektir. 23/05/2002 tarihine kadar olan işçilik ve esnaflık süresi fazla olanlar emeklilik yaş grubu açısından avantajlı olacaktır.

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işçilik ve esnaflık süreleri varsa bu durumda da yine Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 hükmüne dahil edecektir. Bu maddeye dahil olanlarda kadın ve erkek memur 25 hizmet yılına tabi olur, emeklilik yaş grubunda ise kadın 58 yaş grubuna, erkek de 60 yaş grubuna dahil olur.

Nihayetinde faydasız olunabilecek bir durum bulunmayacağını söyleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber