Tutuklu veya mahkumiyet kararı olan memur emekli olabilir mi?

Tutuklu veya Mahkumiyet kararı olan memur emekli olabilir mi? Konusunu değerlendirmekteyiz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Temmuz 2019 16:00, Son Güncelleme : 10 Temmuz 2019 15:33
Tutuklu veya mahkumiyet kararı olan memur emekli olabilir mi?

Devlet memurları 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve girmiş ise kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yılı + Kademeli Yaş = Emeklilik koşulunu tamamlaması gerekmektedir.

Emeklilik Yaş hesabı 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 hükmüne göre yapılmaktadır. 15 Haziran 2002 tarihine kadar olan hizmetler yaş hesabında geçerli olmaktadır.

Kadın için 20 veya erkek için 25 yıldan az hizmeti olan memurun emekli olabilmesi için istisna durum; 15 hizmet yılını tamamlayan ve 61 yaşını dolduran kadın ve erkek memur emekli olabilir.

Yani, bir memur emekli olabilmesi için 20 veya 25 hizmet yılını mutlaka tamamlaması ve yaş grubunu da doldurması gerekir. 20 veya 25 hizmet yılı olmayan memur emekli olamaz. 5434 sayılı Kanundaki ana kural mutlaka kadın memurun 20, erkek memurun 25 hizmet yılını tamamlamış olması durumunu belirtmektedir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 31 ve Madde 15 hükümlerinde açıklanan durumlara gore de, bir memur kurumu tarafından görevden uzaklaştırılırsa veya herhangi bir suçtan tutuklanırsa veya gözaltına alınırsa bu memura görev aylıkları 2/3 olarak ödenir ve hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanır. Ancak, mahkumiyet kararı alındığında da Kurumuyla kadro ilişkisi resen kesilir. Kurumu da göreve son işlemini gerçekleştirir.

Peki, yaş ve hizmet koşulunu sağlayan tutuklu veya mahkum edilmiş bir memur emekli olabilir mi?

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 92 hükmünün açıkladığı durum;

"İştirakçilerden Türk vatandaşlığından çıkarılan, Türk vatandaşlığını bırakan, yabancı memleket uyruğuna girenlerin (Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç) bu Kanunla tanınan her çeşit hakları düşer."

Bu hüküm içerisinde mahkumiyet veya tutukluluk durumları emeklilik talebinde bulunmaya mani bir durumu barındırmıyor. Bu nedenle, tutuklu veya mahkum olan bir memur hizmet + yaş şartını yerine getirmişse, müracaatları halinde emekliliklerini talep edebilirler.

Müracaatlardaki koşul farklı olur. Tutukluluk halinde kendisinin veya emeklilik talebinde bulunabilecek kişiyi vekil tayin etmesi halinde bu kişinin emeklilik müracaatını yapması, şayet mahkumiyet kararı alınmış ise vasi tayin edilecek kişinin emeklilik müracaatını yapması gerekli olur.

Tutuklu veya mahkumiyet kararı verilmiş olanlara emekli ikramiyesi ödenir mi?

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Madde 89 hükmündeki kural, işçilik/esnaflık ile memurluk hizmetleri bütünleşerek aylık bağlanması işlemi gerçekleşirse 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü uygulanır. Yani iş kanununda göreve son verilmesi işleminde nasıl ki kıdem tazminatı ödenmiyor, Kurumlar tarafından memurun görevine son verme şeklinde işlemi yaptığında da, bu memurun ister memurluk öncesinde isterse memurluk sonrasında sigortalı veya bağ-kurlu çalışması olduğunda emekli ikramiyesi ödenmez.

Ancak, göreve son verilmiş olan memurun tüm hizmetleri sadece memurluk hizmet süresi ise, tutuklu olması veya mahkumiyet kararı alması durumunda dahi memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber