İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık personeli, kendi arasında nöbet değişikliği yapabilir mi?

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 41. maddesine göre, sağlık personeli, kabul edilebilir bir mazeret olmadan, durumu idareye bildirmeden, Baştabiplik veya başhemşire onayıyla değişikliğin nöbet cetveline işlenmeden, kendi aralarında nöbet değişimi yapamaz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Temmuz 2019 11:12, Son Güncelleme : 18 Temmuz 2019 11:39
Sağlık personeli, kendi arasında nöbet değişikliği yapabilir mi?

Soru: İyi günler ben Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir Eğitim Araştırma hastanesinde sağlık hizmetleri personeli olarak görev yapıyorum. 08-08, 16-08 şeklinde 16 ve 24 nöbeti tutmaktayım. İşlerimiz olduğu zamanlarda arkadaşlarımız ile anlaşıp nöbet değiştiriyorduk. Hastanemizin Sağlık Bakım Hizmetleri müdürü (başhemşire) nöbet değişikliği yapılmayacağını sözlü olarak sorumlumuza bildirmiş. Başhemşirenin böyle bir hakkı var mı? Eğer yok ise bu emri yazılı şekilde talep edip hakkımızı aramak için ne yapabilirim?

Cevap: Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 41. Maddesinde Sağlık Hizmetleri Personelin, nöbet esasları belirtilmiş olup, nöbet değişimleri (c) ve (f) bentlerinde belirtilen şu hükümlere bağlanmıştır.

(c)-bendi; Nöbet günleri ancak baştabiplik müsaadesiyle değiştirilir. Bu takdirde nöbetçinin kabul edilebilir bir mazeretinin bulunması, değişikliğin hastane müdürü tarafından daha önceden nöbet cetvellerine işlenmesi ve ilgililere duyurulması gerekir.

(f) bendi; Kurum nöbet cetvelleri her hizmet bölümü veya meslek grubu için ayrı ayrı düzenlenir. Nöbet listeleri aylık olarak hazırlanır; tabip ve doğrudan baştabipliğe bağlı görevlilerin listelerini baştabiplik, idareye bağlı personelin listesini hastane müdürlüğü, başhemşireliğe bağlı olanların listelerini ise başhemşirelik düzenler ve bunları baştabip onaylar. Nöbet listelerinin birer örneği baştabip odasına, nöbetçi tabip odalarına ve ayrıca kurumun görülebilen bir yerine asılır. Birer örneği de Sağlık müdürlüğüne gönderilir. Nöbet listeleri normal günler için ayrı, Cumartesi, Pazar, bayram ve tatil günleri için de ayrı olarak düzenlenir. Nöbet listelerinin düzenlenmesinde yıllık izinler dikkate alınır.

DEĞERLENDİRME

Bu hükümler doğrultusunda, Sağlık Hizmetleri Personeli, kabul edilebilir bir mazeret olmadan, durumu idareye bildirmeden, Baştabiplik veya başhemşire tarafından değişikliğin nöbet cetveline işlenmeden, kendi aralarında nöbet değişimi yapamayacağı düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber