Yemekhaneyi kapattı, memura sodexo kartı verdi. Sayıştay kamu zararı var dedi

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri tarafından 2017 yılında Akdeğirmen Mahallesi'nde bulunan İdare binasındaki yemekhane kapatılmış, memurlara sodexo kart dağıtılmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Temmuz 2019 10:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yemekhaneyi kapattı, memura sodexo kartı verdi. Sayıştay kamu zararı var dedi

Bu uygulama o sırada çokça tartışılmış ve bir çok memur "sodexho yemek kartı verilemeyeceğini" belirtmiştir. Ancak, dönemin insan kaynakları müdürü, tartışmalar devam ederken, sözleşme imzalamıştır.

Şimdi ise Sayıştay denetimlerinde bu paranın usulsüz verildiği ve kamu zararına neden olduğu ortaya çıkmıştır.

Sayıştay web sitesinde yayımlanan karara göre, oluşan kamu zararı, sözleşmeyi imzalayan inbsan kaynakları müdür, gerçekleştirme görevlisi ve ihale komisyonu üyesi (Şef), İhale Komisyonu Başkanı (Makine Teknikeri), İhale Komisyonu Üyeleri (Ayniyat Saymanı - Muhasebeci) den tazmin edilecektir.

İŞTE SAYIŞTAY KARARI

Sayıştay 1. Dairesinin 2017/10747 Karar nolu, 151 İlam Nolu, 5.3.2019 tarihli kararı

... İl Özel İdaresi personeline yiyecek yardımı, yemek vermek yerine para ile temsil edilen araçlar (kart) vasıtasıyla ... A.Ş.'den satın alma yolu ile verilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 212'nci maddesinde; "Devlet memurlarının hangi hallerde yiyecek yardımından ne şekilde faydalanacakları ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esaslar Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlayacakları bir yönetmelik ile tesbit olunur." hükmüne yer verilmiş ve bu hüküm uyarınca hazırlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nin "Amaç" başlıklı 1'inci maddesinde, bu Yönetmeliğin amacının, Devlet Memurlarının yiyecek yardımından hangi hallerde, ne şekilde faydalanacaklarını ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esasları belirlemek olduğu; "Kapsam" başlıklı 2'nci maddesinde, bu Yönetmeliğin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memurlar hakkında uygulanacağı; "Yardım Şekli" başlıklı 3'üncü maddesinde, yiyecek yardımının yemek verme şeklinde yapılacağı, bu yardım karşılığında nakden bir ödemede bulunulamayacağı; "Yardımın Şartları" başlıklı 5'inci maddesinde; Kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı olarak konulan ödeneğin, memurlara yemek vermek üzere kurulan yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşa ödeneceği, yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabileceği hükümlerine yer verilmiştir.

Söz konusu Yönetmelik'te yer alan düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda, 657 sayılı Kanun'a tabi personele yiyecek yardımının kupon, kart, fiş, ticket gibi para temsili araçlar sağlanarak dışarıdan temin edilmesi şeklinde yapılması mümkün değildir.

Yine, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Kapsam" başlıklı 2'nci maddesinde, mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin bu Kanun hükümlerine göre yürütüleceği hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun "Tanımlar" başlıklı 4'üncü maddesinde de, "Bu Kanunun uygulanmasında Hizmet: Bakım ve onarım, taşıma, haberleşme, sigorta, araştırma ve geliştirme, muhasebe, piyasa araştırması ve anket, danışmanlık, tanıtım, basım ve yayım, temizlik, yemek hazırlama ve dağıtım, toplantı, organizasyon, sergileme, koruma ve güvenlik, mesleki eğitim, fotoğraf, film, fikri ve güzel sanat, bilgisayar sistemlerine yönelik hizmetler ile yazılım hizmetlerini, taşınır ve taşınmaz mal ve hakların kiralanmasını ve benzeri diğer hizmetleri, .. ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.

Maddede yer alan "yemek hazırlama ve dağıtım" ifadesinin, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 3'üncü maddesinde yer alan yemek verme hizmetinin yine bu amaçla kurulan yemek servisi, yardım sandığı veya bu mahiyetteki kuruluşun dışarıda veya kurumun bina ve eklentilerinde yapacağı yemek hazırlama ve dağıtım hizmetlerini kapsadığı, bunun dışarıda para temsili araçları kapsamadığı ayni bir yardım olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle 4734 sayılı Kanunda yer alan hükme aykırı olarak, personele ayni olarak verilmesi öngörülen yiyecek yardımının kupon, kart, fiş, ticket gibi para benzeri temsil araçlarla dışarıdan hizmet alım ihalesi yoluyla temin edilmesi imkanı bulunmamaktadır.

Kaldı ki 10.02.2018 tarih ve 30328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 3'üncü maddesinde yapılan değişiklik ile yiyecek yardımının sadece yemek verme şeklinde yapılacağı, bu yardımın, nakden veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamayacağı belirtilerek konu bu yönüyle de açıklığa kavuşturulmuştur.

5018 sayılı Kanunun 71'inci maddesinin 1'inci fıkrasında kamu zararı tanımlanmış, 2'nci fıkrasında da bu zararın belirlenmesinde esas alınacak kriterler düzenlenmiştir. 5018 sayılı Kanun'da, "Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması" da kamu zararının belirlenmesinde esas alınacak kriterlerden birisi olarak sayılmıştır.

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere, para temsili araçlar ile yemek ihtiyacının dışarıdan karşılanması ile ilgili idare işlemi, Yiyecek Yardımı Yönetmeliği ve Kamu İhale Kanununa aykırı olduğundan, bu işlem neticesi yapılan ödeme, mevzuatta öngörülmeyen bir ödeme mahiyetindedir. Bu nedenle yüklenici ... A.Ş.'ye yapılan ödemeler kamu zararıdır.

Bu itibarla, ayrıntısı aşağıdaki tabloda gösterilen toplam ... TL kamu zararının;

... TL'sinin Harcama Yetkilisi ve İhale kararını onaylayan/ Sözleşmeyi imzalayan (İnsan Kayn. ve Eğ. Md.) ... , Gerçekleştirme Görevlisi ve İhale Komisyonu Üyesi (Şef) ... , İhale Komisyonu Başkanı (Makine Teknikeri) ... , İhale Komisyonu Üyeleri ... (Ayniyat Saymanı), ... (Muhasebeci) ve Şef ... 'a,

... TL'sinin Harcama Yetkilisi ve İhale kararını onaylayan/ Sözleşmeyi imzalayan (İnsan Kayn. ve Eğ. Md.) ... , Gerçekleştirme Görevlisi (Bilgisayar İşletmeni) ... , İhale Komisyonu Başkanı (Makine Teknikeri) ... , İhale Komisyonu Üyeleri ... (Ayniyat Saymanı), ... (Şef), ... (Muhasebeci) ve Şef ... 'a,

... TL'sinin Harcama Yetkilisi (İnsan Kayn. ve Eğ. Md.) ..., Gerçekleştirme Görevlisi ve İhale Komisyonu Üyesi (Şef) ... , İhale kararını onaylayan/ Sözleşmeyi imzalayan (İnsan Kayn. ve Eğ. Md.) ... , İhale Komisyonu Başkanı (Makine Teknikeri) ... İhale Komisyonu Üyeleri ... (Ayniyat Saymanı), ... (Muhasebeci) ve Şef ... 'e,

... TL'sinin Harcama Yetkilisi (İnsan Kayn. ve Eğ. Md.) ..., Gerçekleştirme Görevlisi ve İhale Komisyonu Üyesi (Şef) ... , İhale kararını onaylayan/ Sözleşmeyi imzalayan (İnsan Kayn. ve Eğ. Md.) ... İhale Komisyonu Başkanı (Makine Teknikeri) ... , İhale Komisyonu Üyeleri ... (Ayniyat Saymanı), ... (Muhasebeci) ve Şef ... 'a,

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53'üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber