Özürlü Hakları projesi hayata geçiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de en büyük ve en korumasız sosyal grup olan engellilerin insan hakları ve özellikle ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik AB tarafından finanse edilen ÖZHAK (Özürlü Hakları) Projesi; Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV), Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği (YBTB) ve T.C. Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından hayata geçiriliyor..

ÖZEv tarafından yapılan açıklamada "Temmuz 2005'te çıkan "Özürlüler Yasası" ile kazanılan haklar; pek çok engelli ve aileleri tarafından halen bilinmemektedir. Halbuki engelli ve aileleri, haklarını istemekte ve kullanmakta daha başarılı olabilecek bir gruptur. Bununla birlikte; birçok karar verici de yeni mevzuattan nasıl yararlanılabileceğini bilmemektedir." denilerek, toplumdaki her birey için eşit fırsatlar yaratılmasına dikkat çekildi.

Özürlü Hakları Projesi ile engellilere karşı ayırımcılıkla mücadele edilerek engellilerin insan hakları konusunda farkındalık yaratılacak, haklarını öğrenen engelliler evlerinden çıkabilecek, tedavilerini yaptıracak, eğitim alabilecek ve çalışabilecek. Desteklendiği takdirde engelli ve ailesi, sosyal yaşama aktif katılım sağlayabilecek. En önemlisi ise, engelliler çalışacak ve üretebilecek.

ÖZEV yaptığı açıklamada "Dezavantajlarından ötürü desteğe gereksinimi olan engelliler kimsenin kendilerine acımasını istemiyor; eğitim almak, üretmek, bu topluma katkı sağlamak istiyor engelli hakların gözetilmesi ve savunulmasında sivil toplum kuruluşlarının rolleri artırılacak, sosyal yardım kurumları, belediyeler ve mevzuat yapan kurumlarla sonuçlar paylaşılacaktır." dedi.

İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde uygulanacak projede; Ankara, Erzurum ve Trabzon illerinde yayınlatılacak 3 canlı TV programı; Kayseri, Malatya ve Samsun illerinde banttan TV programı; Ankara, Kayseri, Karaman, Konya, Sivas, Tokat, Erzurum, Malatya, Elazığ, Erzincan, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Adana, Bursa, Gaziantep ve İzmir olmak üzere toplam 19 ilde bilgilendirici-eğitici TV reklamları ile görsel-işitsel medyada engellilerin insan haklarına saygı duyulması artırılmış olacak. Ayrıca proje çerçevesinde; engellilerle ile ilgili konularda toplanacak bölgesel ve yerel istatistiksel verilerle engelli yol haritası oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber