Pedagojik formasyon gerçekten kalkacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısının açıklamasına rağmen üniversiteler pedagojik formasyon ilanı vermeye devam ediyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Temmuz 2019 10:05, Son Güncelleme : 17 Temmuz 2019 10:09
Pedagojik formasyon gerçekten kalkacak mı?

Hatırlayacağınız üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır. Bu program mesleki gelişim çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlik hakkı kazanan adaylara uygulanmaya başlayacaktır." hedefi kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Aradan geçen süre sonrasında; Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran Eskişehir'de yaptığı konuşmada; "Öğretmenlerimiz arasında 300 bin civarında çok iyi bir kitle ve bunlar okullara dağılmış ve bir şekilde eğitimi götürüyor. Bunun dışında bir 300 binlik ikinci bir kitle var biz bu işi yaparız da şöyle böyle diyen; ancak başka bir 300 binlik kitle var ki bunlar tamamen umudu kesmiş. Tüm bunların ortalaması, kuma saplanan bir araç gibi patinaj yapıyor. Öğretmenlerimizin mesleki gelişim motivasyonlarını bir tık yukarı atabilirsek eğitimde kıpırdanma yaşayacağımıza inanıyoruz. Eğitim fakültesindeki arkadaşlarımızın pedagojik formasyona verdikleri emeğin yarısını öğretmen eğitimine vermelerini istiyoruz ve bayramdan sonra pedagojik formasyonu kaldırıyoruz." demişti.

Bu açıklamadan sonra geçen bir aylık zaman zarfında Pedagojik Formasyonun kaldırılması ile ilgili ne Milli Eğitim Bakanlığından ne de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

Diğer taraftan, yetkililerden kaldırılacağına yönelik yakın tarihte açıklamalar yapılmasına rağmen; üniversitelerimizden bazıları pedagojik formasyon eğitimi vermek için ilana çıkmaya da devam ediyor. Buna bir örnek ise Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi. Söz konusu yükseköğretim kurumu tarafından 12 Temmuz 2019 tarihinde internet sitesinden yapılan duyuruya göre; 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı Yaz Döneminden başlatılmak üzere 4. sınıfta öğrenim gören ve mezun olanlar için Pedagojik Formasyon Sertifika programına kayıtlar 22 Temmuz-02 Ağustos 2019 tarihinde alınacaktır. Kontenjan 1132 olarak belirlenmiş olup, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi kontenjanın %75'ini kendi son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına ayırmıştır. Kontenjanın kalan %25'i ise diğer üniversitelerde okuyan son sınıf öğrencilerine ve diğer üniversitelerden mezun olmuş adaylara verilmiştir.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa SAFRAN'ın bayram sonrası kaldırılacağını ifade ettiği formasyonun akıbetinin ne olacağı ile ilgili devam eden belirsiz bu süreç görüldüğü üzere farklı uygulamalara sebep olmuştur. Çünkü bazı üniversiteler, formasyon eğitimi kaldırılacağı için yeni sertifika programı açmaz iken, bazıları ise örnekte olduğu gibi öğrenci ve mezunlarına avantaj sağlayarak eğitimlere aynı şekilde devam etmektedir.

Bu bakımdan, gerek öğrenciler/mezunlar gerekse üniversitelerin önümüzdeki belirsiz süreci netleştirmeye ihtiyacı olup, konunun yetkilileri tarafından Pedagojik Formasyon Eğitiminin ne zaman kaldırılacağının resmi olarak ilan edilmesi gerekmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber