Mesleki çalışma süresi ne kadardır?

Genellikle mesleki çalışmalar MEB tarafından belirlenen program göre 09.30- 13.30 saatleri arasında yapılmaktadır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Temmuz 2019 10:15, Son Güncelleme : 27 Temmuz 2019 12:49
Mesleki çalışma süresi ne kadardır?

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasında; "(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümleri bulunmaktadır.

2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme metninin 2. Bölümü Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme kısmının "Yaygın eğitim kurumları öğretmenlerinin ek ders ücreti" başlıklı 24 maddesindeki; " (1) Öğretmenlere, öğretim yılı başında ve sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca yaptıkları eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışma süreleri için iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapılması kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümlerine göre Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerine de mesleki çalışma yapmakta ve karşılığında ek ders ücreti ödenmektedir.

Peki, mesleki çalışma süresi ne kadardır?

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri" başlıklı 6. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "Okul öncesi eğitim kurumlarında; a) Güne başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile normal eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış çocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri" başlıklı 6. maddesi 2. fıkrası (a) bendindeki; "2) İlköğretim kurumlarında; a) Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrılır." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Ders süresi ve günlük çalışma saatleri" başlıklı 9. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir. Derslerin başlama, bitiş ve öğle arası dinlenme süreleri il çalışma takvimine uygun olarak okul müdürünün başkanlığında okul zümre başkanları ve okul öğrenci temsilcisinden oluşan komisyon tarafından ortaöğretim kurumunun özellikleri, uygulanan programlar ile çevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenir. Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak ikili öğretim yapan okullarda bu süreler daha kısa belirlenebilir." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin "Ders saatleri" başlıklı 69. maddesindeki; "(1) Kurumlarda teorik derslerde bir ders saati süresi 40 dakikadır. Ancak dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz.

(2) Dersler ile atölye ve laboratuvar uygulamaları, gerektiğinde zümre öğretmenler kurulunun önerisi ve kurum müdürünün onayı ile blok olarak da yapılabilir. Ancak her blok ders, iki ders saati süresiyle sınırlıdır.

(3) Milli eğitim müdürlüğünün onayı ile çalışma süresi günde 8 saati aşmamak üzere saat 22.00'ye kadar belirlenebilir." hükümlerine göre bir ders saati süresi ortalama olarak 40 dakikadır.

Öğretmenlere mesleki çalışma döneminde 15 saat ek ders ücreti ödenmekte fakat 15 ders saati de aylık karşılığı çalışması gerekmektedir. Bu durumda bir güne 6 ders saati düşmektedir.

Bu durumda bir günlük mesleki çalışma süresi: 40 dakika x 6 ders saati =240 dakika olup bu da günlük 4 saat yapmaktadır. Genellikle mesleki çalışmalar MEB tarafından belirlenen program göre 09.30- 13.30 saatleri arasında yapılmaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber