ÖSYM aday cevaplarını erişime açıyor iken, MEB neden açmıyor?

Kaç öğrencinin puanları eksik hesaplanmış bilinmemektedir. MEB, ÖSYM gibi "Cevap Kağıdı Görüntüleme" uygulamasına geçerse çocukların emekleri zayi olmayacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Temmuz 2019 10:00, Son Güncelleme : 22 Temmuz 2019 16:58
ÖSYM aday cevaplarını erişime açıyor iken, MEB neden açmıyor?

MEB'ın "Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu"nda yer alan takvime göre merkezi sınav sonuçları bakanlığın internet adresinde ilan edilmişti.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan sınavlara itiraz adresinden itirazların nasıl yapılacağı hakkında açıklamaya istinaden bir öğrenci velisi tarafından; "1 Haziran günü yapılan LGS sınavında kızımın cevap kağıdının tekrar incelenmesini istiyorum." şeklinde yapılan itiraza, MEB; "Yapılan incelemede; öğrencinin Fen Bilimleri testinde silmiş olduğu cevabı temiz silmediği için optik okuyucunun soruyu cevaplanmış gibi değerlendirdiği tespit edilmiştir .Elle yapılan değerlendirme sonucunda Fen Bilimleri testinde 15 doğru 4 yanlış 1 boş cevabının olduğu tespit edilmiş, durumu sistemimizde düzeltilerek puanı yeniden hesaplanmıştır. Yeniden yapılan hesaplama sonucunda Merkezi Sınav Puanı 425.8130 olarak oluşmuş ve sistemimize işlenmiş olup. E-Okul sistemine işlenmesi içinde ilgili birime bilgi verilmiştir." şeklinde cevap verilerek öğrencinin silmiş olduğu cevabı temiz silmediği için puanı yeniden hesaplanmıştır.

ÖSYM, ADAY CEVAPLARINI ERİŞİME AÇIYOR

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca yapılan sınavların cevap kağıtları ve aday cevapları erişime açılıyor.

Örneğin ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 15 Haziran'daki 2019-YKS 1'inci oturum Temel Yeterlilik (TYT) ile 16 Haziran'daki 2'nci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 3'üncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının cevap kağıtlarının görüntüleri ve burada yaptıkları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru yanıtları, 10 gün ÖSYM'nin internet adresinden incelenebilecek.

Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaptıktan sonra, ilgili sınavı ve "Cevap Kağıdı Görüntüleme" ekranını seçerek, sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, yaptıkları işaretlemeleri, aday cevaplarını ve soruların doğru yanıtlarını görebilecek.

Ayrıca adaylar, cevapların ve cevap anahtarının yer aldığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru yanıtı ile ilgili soruya kendilerinin verdiği cevabı inceleyebilecek.

Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenecek. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilecek.

MEB, ADAY CEVAPLARINI ERİŞİME NEDEN AÇMIYOR

ÖSYM sınavların aday cevaplarını erişime açıyor iken aynı teknolojik alt yapıya sahip, Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu merkezi sistem sınavlarında, aday cevaplarını erişime açabilme imkanını neden kullanmıyor?

MEB merkezi sistem sınavlarına giren öğrenciler sınavda almış oldukları puanların yanında kendi işaretlediği, sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, yaptıkları işaretlemeleri, (doğru, yanlış ve boş bıraktığı seçenekleri) aday cevaplarını ve soruların doğru yanıtlarını görüp kontrol edebilecek ve dolayısıyla daha az itiraz gerçekleşecektir.

Kaç öğrencinin yukarıda örneğini verdiğimiz itirazdaki şekilde puanları eksik hesaplanmış bilinmemektedir. MEB, ÖSYM gibi "Cevap Kağıdı Görüntüleme" uygulamasına geçerse çocuklarımızın emekleri zayi olmayacaktır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber