MEB, sözleşmeli öğretmenlikte, Kanuna uyarlamayı unuttu mu?

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Temmuz 2019'da, sözleşmeli öğretmen istihdamını düzenleyen yönetmelikte, öğretmen adaylarının tercih haklarını 20'den 40'a çıkaran bir düzenleme yapmıştır. Ancak bu düzenlemede 3+1'in de yer alması gerekiyordu. MEB'in 3+1 düzenlemesini neden bu yönetmelikte ele almadığı merak ediliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Temmuz 2019 15:03, Son Güncelleme : 22 Temmuz 2019 15:31
MEB, sözleşmeli öğretmenlikte, Kanuna uyarlamayı unuttu mu?

MEB Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yaparak ilk atamada tercih sayısını 20'den 40'a çıkarmıştır.

Tercihler önümüzdeki hafta alınacağından bir an önce yapılması gereken bir düzenleme gerçekleşmiş oldu.

Oysa ki 5 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7180 sayılı yasa ile sözleşmeli öğretmenin kadrolu olması için gerekli süre 4 yıldan 3 yıla, yer değiştirme için bu sürenin üstüne 2 yıl olan süre 1 yıla indirilmişti.

Bu kanuni değişikliğin yönetmenliğe de işlenmesi gerekmektedir.

MEB'in son yönetmelik değişikliğinde bu konuları işlememesi acaba unutuldu mu sorusunu akla getirmektedir. Tabii ki kanun hükmü geçerlidir. Yönetmelikte olmasa da 4-2 değil 3-1 uygulanmak zorunluluğu vardır.

MEB'in kanundaki değişikliği bir an önce uyarlaması, bu uyarlamayı yaparken yönetmenlikte açıkça yer almayan 3 yıllık süre sonunda kadroya geçen sözleşmeli öğretmenin her türlü özür grubu atama isteyebilmesi açıklığa kavuşturulmalıdır.

Ayrıca 2018 yılında bakan Selçuk'un talimatı ile sözleşmeli öğretmenlere tanınan sağlık özrü (kendisi, eşi, çocuğu, anne-babası... nın tedavisi öğretmenin görev yaptığı yerde mümkün değilse verilen) yer değiştirme hakkı da mevzuata girmelidir.

Bir diğer husus da, en çok konuşulup tartışılan sözleşmeli öğretmenlerin sağlanamayan aile birliği özrü yeniden ele alınmalıdır.

Öğretmen istihdamında zorlanılan bölgelerde ise daha önce defalarca ele aldığımız teşvik sistemi hayata geçirilerek cebrederek değil cezbederek görev yapılması sağlanmalıdır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber