Mardin Artuklu Üniversitesinden dikkat çeken yüksek lisans ilanı!

Mardin Artuklu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Lisans öğrenci alımında alakasız bölümlere başvuru imkanı verilmesi adayların tepkisine yol açtı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Temmuz 2019 15:15, Son Güncelleme : 23 Temmuz 2019 14:53
Mardin Artuklu Üniversitesinden dikkat çeken yüksek lisans ilanı!

20 Nisan 2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nin "Diğer Hükümler" başlıklı 35 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan; "Yükseköğretim kurumları öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programların adlarını, başvurma koşullarını, son başvuru tarihini, istenilen belgeleri ve diğer hususları ilan eder. Söz konusu ilan her yarıyıl başında öğrenci almak üzere verilebilir." hükme göre üniversiteler tarafından yüksek lisans ve doktora öğrenci alım ilanları güz/bahar olmak üzere iki dönem yapılmaktadır. Ayrıca, yönetmelikte verilen yetki çerçevesinde ilanlara başvurma koşulları da üniversiteler tarafından belirlenmektedir.

Bu doğrultuda, Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından 2019-2020 güz dönemi lisansüstü öğrenci alım ilanı 22 Temmuz 2019 tarihinde duyurulmuştur. İlanda yer alan Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programına başvuracak adaylarda; "Spor Bilimleri Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Bilimleri Teknolojisi Yüksekokulu Bölümleri, TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİ VEYA KAMU YÖNETİMİ İLE TARİH LİSANS PROGRAMLARI MEZUNU OLMAK, ALES Sözel-EA puan türünden en az 55 puan almış olmak, 60 ve üzeri lisans not ortalamasına sahip olmak." şartı aranmıştır.

Bildiğiniz gibi, Beden Eğitimi ve Spor alanındaki lisans programlarına öğrenci alımları özel yetenek sınavları ile yapılmaktadır. Öte yandan, Beden Eğitimi ve Spor branşı farklı disiplinlerle çalışmalara imkan veren bir bölüm olup, ilgisi veya yeteneği olan her adayın yönlenebileceği bir alan olarak değerlendirilebilir.

Ancak, Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Beden Eğitimi ve Spor anabilim dalında verilen yüksek lisans ilanına baktığımızda tüm spor alanında lisans mezunu olan adaylara imkan verilmekle birlikte; ilave olarak sadece "Teknik Eğitim Fakültesi bölümleri, Kamu Yönetimi ile Tarih" bölümü mezunlarına da başvurabilme olanağı sağlanmıştır.

Üniversite tarafından sadece Teknik Eğitim Fakültesi, Kamu Yönetimi ile Tarih bölümü mezunlarına başvuru şansı verilirken, diğer bölümlere neden fırsat verilmediği ya da sadece neden bu bölümlerin yer aldığı anlaşılamamaktadır.

Bu açıdan, Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından verilen Beden Eğitimi ve Spor Tezli Yüksek Lisans programına başvurabilecek bölümlerin yeniden gözden geçirilmesinde fayda görülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber