Engelli vasisi, bürokrasiden dolayı arabasını satamıyor

Sürekli bakıma muhtaç olduğu için vasi atanmış engelliler, sadece engelli raporu ve vasi belgesiyle araç alabiliyorken, iş aracın satışına geldiğinde sulh hakimliğinden karar çıkarmak gerekiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Temmuz 2019 14:05, Son Güncelleme : 30 Temmuz 2019 14:54
Engelli vasisi, bürokrasiden dolayı arabasını satamıyor

Aşağıda kardeşi yüzde 99 engelli bir öğretmen arkadaşımızın, memurlar.net'e gönderdiği tespitleri bulunmaktadır.

Bu tespitler bağlamında, öğretmen arkadaşımızla telefona görüştük. Uygulamada, bazı noterlerin vasi belgesine dayanarak satış yaptıklarını ancak noterlerin sadece tanıdıkları ve bildikleri kişiler için bu uygulamayı yaptıklarını belirten öğretmen arkadaşımız "Ne yazıkki, iş satışa geldiğinde noterlerin büyük bölümü sulh hukuk mahkemesine yönlendiriyor. Bu ise çok çok uzun bir süreç. İnternette yaşanan bu sorunla ilgili çok sayıda paylaşım olmasına rağmen sorun hala çözülmemiş durumda. İnsanlar, sulh hukuk mahkemesi sürecinde bir çok dolambaçlı yollara başvurma gereği duyuyor. Satış işlemlerinde noterlerin yetkisini artıran bir düzenlemeye ihtiyaç var" dedi.

İŞTE VASİ ATANNMIŞ ENGELLEİ KARDEŞİNİN ÜZERİNE ALINAN ARACIN SATIŞINDA YAŞANANLAR

5 sene önce 19 yaşında %99 engelli kardeşimin, babam hastaneye daha rahat getirip götürmem için, üzerine araba aldık. Arabayı 5 yıl boyunca satamıyoruz, 5 yıl doldu, babam arabayı satıp daha düşük bir model araç alarak, kalan parayla da kardeşimin bazı ihtiyaçlarını görmek istiyor. Ancak satamıyoruz.

Neden mi, satıştaki işleyiş şu şekilde :

1- Önce satmak için sulh hukuk mahkemeye başvuruyoruz

2- Mahkemenin görevlendirdiği Makine Mühendisleri odası araç için bilirkişi aracılığı ile fiyat belirliyor (bu bizim için ek masraf)

3- MMO rapor hazırlayıp mahkemeye sunuyor.

4- En az üç kişi mahkemeye teklif veriyor. En yüksek olana satış için izin veriliyor.

5- Engelli kişi adına banka hesabı açılıyor.

6- Aracı alan kişi parayı bu hesaba yatırıyor.

7- Hakim kararı ile paraya engelli yararına bloke koyuyor.

8- Yine bu para ile bir şey yapmak için hakimden karar çıkartılıyor. Yani bankadaki blokeli paradan harcama yapabilmek için, engellinin ihtiyaçları olduğuna dair fatura getirmemiz gerekiyor. Aksi halde parayı çekemiyoruz. Onda da hakim kesin izin verecek diye bişey yok. Bunlar en az 2 ay sürüyor.

Şimdi %99 engelli kardeşimi hastaneye taşımak için babam para verdi, araba aldı. Ama satamıyor. Bu kadar prosedürlü arabayı kim alır Allah aşkına. Hadi alan bulduk diyelim. Ailem kendi cebinden verdiği parayı kullanamıyor. Vasi belgesi olmasına rağmen bütün işlemler hakim onayı ile yürüyor.

Biraz forumlardan da okudum pek çok kişi mağdur.

Çözüm: Burada devlet engelli bireyin malının korunmasını sağlamak adına bunu yapıyor ama örneğin biz 4 kardeşiz annem ve babam 6 kişiyiz. Verasete tabi olan 6 kişi gitse "bizim için sorun yok araç satılabilir" diye notere onaylı bir belgeyle araç satılabilir. Her problem ortadan kalkar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber