İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Göreve iade edilen sağlık personeline, ihraç nedeniyle açıktan geçen süreleri için hizmet puanı verilir mi?

Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen sağlık personeli daha sonra OHAL Komisyon kararıyla görevine iade edilmiş olsa dahi, 7075 sayılı Kanununda yer alan hükümden dolayı, ihraç süresinde geçen sürelere hizmet puanı verilmesi mümkün görünmemektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Temmuz 2019 15:12, Son Güncelleme : 31 Temmuz 2019 13:45
Göreve iade edilen sağlık personeline, ihraç nedeniyle açıktan geçen süreleri için hizmet puanı verilir mi?

Soru: Merhaba ben Sağlık Bakanlığında sağlık memuru iken 01/09/2016 tarihinde 672 sayılı K.H.K ile kamu görevinden ihraç edildim. Ve Hakkımda kovuşturmaya yer olmadığına dair beraat kararım olmakla beraber. 23/01/2019 tarihinde ise Olağan üstü hal inceleme komisyonu ile göreve döndüm. Tüm mali haklarım ile beraber derece kademe ve senelik izinlerim dahil hepsi tarafıma verildi. Ama hizmet puanlarım bu zaman dilimlerinde hiç verilmedi. Bu nedenlerden dolayı nasıl bir çözüm aranabilir.

Cevap: 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunu'nun "Kararların Uygulanması" başlıklı 10. maddesinde "Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir." hükmü yer alıyor.

Aynı kanunun "Türk Silahlı Kuvvetleri ile genel kolluk kuvvetleri personeli ve Dışişleri Bakanlığı diplomatik kariyer memurlarına ilişkin kararların uygulanması" başlıklı 10/A maddesinin 5. fıkrası ise şu şekildedir:

"(5) Bu madde uyarınca atananlara, eski kadro, rütbe veya unvanlarına ilişkin atama onayının tebliği tarihi itibarıyla almaya hak kazandıkları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, makam, görev ve temsil tazminatları, ek ödeme ile diğer mali hakları (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı yapılan ödemeler, tayın bedeli, fazla mesai ücreti ile fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplamının net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır), atandıkları yeni kadroları için öngörülen aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, makam, görev ve temsil tazminatları, ek ödeme ile diğer mali hakları (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı yapılan ödemeler, tayın bedeli, fazla mesai ücreti ile fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplamının net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, farklılık giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir."

Öncelikle soruyu soran memur açısından 10. maddeyi ele almamız gerekiyor. Söz konusu maddede geçen "mali ve sosyal hakları ödenir" ifadesinden sadece ödeme ile ilgili haklardan söz edildiği anlaşılmaktadır. Benzer mahiyette 10/A maddesinde ise fiili çalışmaya ilişkin olan hakların ödenmeyeceği düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 10. maddesi şu şekildedir:

"Madde-10
1-Aşağıdaki hallerde personele hizmet puanı verilmez:
a) Kanunun 77 nci maddesi kapsamında, aile hekimliğinde sözleşmeli geçirilen süreler ile askerlik yükümlülüğü dışında aylıksız veya ücretsiz izinli olarak geçirilen süreler,
b) Hakkında kovuşturmaya yer olmadığına veya yargılama sonucunda beraatına karar verilenler ile soruşturma sonucunda disiplin cezası almayanlar hariç olmak üzere, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suç nedeniyle tutuklanan veya gözaltına alınanlar ile görevden uzaklaştırılanların görevleri başında geçirmedikleri süreler."

Yönetmeliğin 10. maddesinin son cümleri ve 7075 sayılı Kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, ihraç nedeniyle açıktan geçen süreler için hizmet puanı verilmeyeceği düşüncesindeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber