YKS'de sıfır çeken ön lisans ve lisans programları

2019 YKS sonuçlarına göre devlet üniversitelerinde sıfır çeken ön lisans ve lisans programları belli oldu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ağustos 2019 19:56, Son Güncelleme : 08 Ağustos 2019 00:23
YKS'de sıfır çeken ön lisans ve lisans programları

Bildiğiniz gibi, 2019 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınav sonuçları ÖSYM tarafından beklenenin aksine çok süratli bir şekilde açıklandı.

Sonuçlar açıklandıktan çok kısa bir süre ise Yükseköğretim Kurulu, bu yıla dair yerleştirme sonuçları ile ilgili kapsamlı bir değerlendirmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, devlet üniversitelerinde doluluk oranı geçtiğimiz yıla göre %87 seviyelerinden %93'lere, vakıf üniversitelerinde ise %75'lerden %84'e yükselmiştir. Genel doluluk oranına bakacak olursak %84'den %91'e ulaştığını görüyoruz.

Öte yandan, YKS sonuçları sonrasında geçtiğimiz yıla nazaran sıfır çeken programlarda da bir azalma olduğunu görmüş oluyoruz. Buna göre, 2018 yılında devlet üniversitelerinde 54 programı hiçbir öğrenci tercih etmez iken, bu yıl 41 programın bu kötü durumla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Ön lisans düzeyinde eğitim veren programlarda ise bu yıl sadece 1 program öğrenciler tarafından tercih edilmemiştir.

Bu kapsamda, özellikle lisans düzeyinde sıfır çeken programlar incelendiğinde;

1- Öğrencilerin tercih etmemesi sebebiyle önceki yıllarda çoğu üniversitede kapanan Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Gıda Mühendisliği gibi bölümlere ilave olarak diğer mühendislik programlarına da öğrenci tercihlerinin bu sene iyice azaldığı, (Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği)

2- 2016 yılı ÖSYS yerleştirmelerinde çok az sayıda öğrenci yerleştiği için iki yıldır kapalı bulunan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünün bu yıl hiçbir öğrenci tarafından tercih edilmediği (Halen bölümde 9 Profesör, 4 Doçent ve 5 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere 18 öğretim üyesi bulunmaktadır.)

3- Ardahan, Bayburt, Hakkari gibi yeni kurulan üniversitelerde İşletme, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programlarının öğrencilerce tercih edilmediği,

4- Devlet üniversitelerinin Maden Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümlerine ilk üç sırada yerleşen kişilere 12 ay boyunca karşılıksız 700 TL YÖK tarafından burs verilmesine rağmen, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği ile Jeoloji Mühendisliği ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümlerinin hiçbir öğrenci tarafından tercih edilmediği,

Görülmüştür.

YKS yerleştirmeleri sonucu sıfır çeken ön lisans programı için TIKLAYINIZ.

YKS yerleştirmeleri sonucu sıfır çeken lisans programları için TIKLAYINIZ.

Yavuz Selim KAPLAN

YKS tercihlerinde boş kalan 71 bin kontenjanı, YKS Robotundan inceleyin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber