Özel eğitim okul türlerine, alan öğretmenleri de yönetici olarak atanabilir mi?

Özel eğitim okul türlerine yönetici olarak hem özel eğitim öğretmenleri hem de bu okullara haftalık ders çizelgesinde yer alan alanların alan öğretmenleri atanabilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Eylül 2019 00:04, Son Güncelleme : 08 Eylül 2019 20:37
Özel eğitim okul türlerine, alan öğretmenleri de yönetici olarak atanabilir mi?

Özel eğitim okul türlerinin haftalık ders çizelgelerinden "İlköğretim Haftalık Ders Çizelgeleri" ile "Ortaöğretim Haftalık Ders Çizelgelerini" incelediğimizde Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik Ve Beden Eğitimi şeklinde alan derslerinin olduğu gözükmektedir.

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğini incelediğimizde ise özel eğitim okul türlerinin haftalık ders çizelgesinde yer alan; Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik ve Beden Eğitimi alanlarına ilişkin dersler ile meslek dersleri ilgili alan öğretmenleri tarafından okutulur. Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere özel eğitim öğretmenleri dersin işlenişine destek vermek üzere katılacağı görülmektedir.

Buna göre Özel eğitim okul ve kurumlarına yönetici olarak özel eğitim öğretmenleri mi? Yoksa bu okullarda okutulan alan derslerinin öğretmenleri mi atanabilir?

Özel Eğitim öğretmenleri şu alanlarda bulunmaktadır;

-Özel Eğitim Öğretmenliği,

-Özel Eğitim Bölümü,

-Zihin Engelliler Öğretmenliği,

-Görme Engelliler Öğretmenliği,

-İşitme Engelliler Öğretmenliği,

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar eki çizelgeyi incelediğimizde hemen hemen her alanın okutacağı dersler bölümünde; Özel eğitim programının uygulandığı özel eğitim okul ve sınıflarında okutabileceği kendi alanıyla ilgili dersler yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. maddesinin 1.fıkrasının (c) bendinde; "Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." hükmü bulunmaktadır.

Dolayısıyla alan öğretmenlerinin özel eğitim okul türlerinin haftalık ders çizelgelerinde alanı var ise bu okullara yönetici olarak atanabilecektir.

Özel eğim öğretmenlerine ise alan öğretmenlerinden farklı olarak aşağıdaki durumlarda ilave puanlar verilmektedir.

Dolayısıyla Özel eğitim okul türlerine yönetici olarak hem özel eğitim öğretmenleri hem de bu okullarına haftalık ders çizelgesinde yer alan alanların alan öğretmenleri atanabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Müdürlüğe ilk defa görevlendirme" başlıklı 24. maddesi 2. fıkrası (g) bendindeki; "(2) Müdür olarak ilk defa görevlendirilmek isteyen adaylardan; ğ) Özel Eğitim alan öğretmenlerinden özel eğitim kurumlarına müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara, söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, bu maddenin birinci fıkrasına göre belirlenen görevlendirmeye esas puana beş puan daha ilave edilir." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Müdürlüğe yeniden görevlendirme" başlıklı 27. maddesi 2. fıkrası (g) bendindeki; "(2)Müdür olarak yeniden görevlendirilecek adaylardan; ğ) Özel Eğitim alan öğretmenlerinden özel eğitim kurumlarına müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara, söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, Ek-1'de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucu belirlenen puana beş puan daha ilave edilir." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Yönetici görevlendirmede esas alınacak hususlar" başlıklı 29. maddesi 4. fıkrasındaki; "özel eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri Özel Eğitim alan öğretmenleri arasından; görevlendirme yapılabilir." hükümlerine göre Özel Eğitim alan öğretmenlerine ilave olarak puanlar verilmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber