İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Erdoğan: İdlib'de gelişmeler istediğimiz noktada değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İdlib'le ilgili gelişmelerde 'bizim istediğimiz noktadadır' dersek bu yalan olur. Şu anda bizim istediğimiz noktada değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2019 14:27, Son Güncelleme : 30 Ağustos 2019 15:50
Erdoğan: İdlib'de gelişmeler istediğimiz noktada değil

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İdlib'de 9 ve 10 no'lu gözlem kulelerimize bazı tacizler olmuştu. Sayın Putin ile yaptığımız görüşme sonrası gerekli uyarılar yapıldı." dedi.

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tebrikleri kabul etmesinin ardından cuma namazını kılmak üzere Ulus'taki Melike Hatun Camisi'ne geçti.

Burada cuma namazını kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıkışta kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.

Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin, Suriye konusunda, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin, güvenli bölge, ortak harekat merkezi ve İdlib açısından Türkiye'nin istediği noktada olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine "Özellikle İdlib ile ilgili gelişmelerde 'Bizim istediğimiz noktadadır' dersek bu yalan olur. Şu anda bizim istediğimiz noktada değil." dedi.

İdlib'de çok sayıda insanın öldürüldüğünü ve bir göç söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunlar tabii kuzeyi zorluyorlar, bize doğru geliyorlar. Tabii bu konuda da bizim teyakkuz olmamız, tedbirli olmamız lazım. Biz de bütün tedbirimizi şu anda almış durumdayız. Zaten televizyonlarda izlediğiniz gibi bütün zırhlı personel taşıyıcılarımızdan tanklarımıza, toplarımıza varıncaya kadar hepsi orada. 12 gözlem kulemiz her an şu anda teyakkuz halinde. 9 ve 10 no'lu gözlem kulelerimize bazı tacizler olmuştu. Fakat Sayın Putin ile yaptığımız görüşmelerden sonra bu konuda da gerekli uyarılar yapıldı."

Erdoğan, Trump ile yaptıkları görüşmelerde ise ağırlıklı olarak Münbiç konusunun ele alındığına işaret ederek, "20 mil talimatı olmuştu. Bu 20 mil konusunda daha sonra Amerikalı heyet bizim heyetimizle yaptıkları görüşmelerde bunu biraz daha daraltma gibi bir durumları oldu ve arkadaşlarımız bu konuda da onlarla belli bir geçici de olsa mutabakatı sağlamış durumdalar." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun yapılacağını anımsatan Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda da Sayın Trump ile bir araya geleceğiz ve orada da yine bu konuları ele alacağız ama bu arada tabii onların heyetleriyle bizim heyetlerimiz arasındaki görüşmeler de yine devam ediyor. Temennim odur ki bu süreci Cenevre'den önce çok daha olumlu bir şekilde tamamlayalım." ifadelerini kullandı.

- "Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

Rusya ziyaretinde MAKS-2019 fuarını gezdiği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Su-57 uçaklarını incelediği anımsatılan Erdoğan, "Bu noktada Türkiye'nin bir tasarrufu, Rusya ile bir iş birliği olacak mı?" sorusu üzerine, Rusya ile zaten bir iş birliği sürecinin başladığını söyledi.

Bunun en önemlisinin S-400 konusu olduğunu belirten Erdoğan, fuarda yaptıkları incelemeden sonra ilgili bakanlıklar ve kurumların, Rus muhataplarıyla görüşmelerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Erdoğan, "Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve bunlarla birlikte bu sektörde de birçok karşılıklı alışverişlerin olabileceğine inanıyorum. Tabii silahlı insansız hava araçları, ayrıca İHA'lar, bu konuda müşterek bazı adımları atma durumumuz da var. Şu anda 25 milyar dolar gibi bir ihracat hacmine ulaşmış olan Türkiye-Rusya, 75 milyarı ve ardından 100 milyar doları hedeflemiş vaziyetteyiz ve bu konuda yoğun çalışmayla bu süreci çalıştırıyoruz." diye konuştu.

Fuarda incelemelerde bulunup, bilgiler aldığı hatırlatılarak, "F35'e karşı Su-57'yi nasıl buldunuz?" sorusuna karşılık Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunların birbirlerine göre çok farklı özellikleri var. Burada tabii özellikle F35'ler konusunda Amerika şu andaki tutumunu devam ettirirse biz tabii başımızın çaresine bakacağız. Su-35 mi, F35 mi veya Su-57 mi vesaire gibi artık bunun masaya yatırılmasından öte biz savunma sanayimiz veyahut da savunmaya yönelik ne gibi tedbirler alırız, bu tabii bizim şu andaki tedbir paketlerimizin içerisinde yer alan konuştuğumuz konulardır ve vakti saati geldiğinde şartlar masaya yatırılarak, özellikle ortak üretim, kredi planlamaları, bunlara bakarak adımlarımızı atacağız. Çünkü biz pazar olmaktan çıkıp, pazar aramaya giden bir ülke olmak istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber