Erdoğan: YHT Ramazan Bayramı'na kadar Sivas'a ulaşacak

Sivas Kongresi'nin 100'üncü Yıl Dönümü Kutlama Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bir asır sonra bir kez daha tekrarlıyoruz ki, manda ve himaye asla kabul edilemez. Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize uzanan her eli kırdık, yine kıracağız'' dedi. Erdoğan, Ramazan Bayramı'na kadar Yüksek Hızlı Tren'in Sivas'a ulaştırılacağını da açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2019 15:36, Son Güncelleme : 05 Eylül 2019 13:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü kutlama programına katılarak vatandaşlara hitap etti.

Meydanda bulunanları selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstiklal Harbimizin en kritik dönemeçlerinden olan Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümünün ülkemiz, milletimiz ve geleceğimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını tazimle yad ediyorum. Anadolu'ya ayak bastığımız günden bugüne kadar ülkemizin ve milletimizin bekası için canını esirgemeyen bütün şehitlerimize, gazilerimize, kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye'nin kalkınması ve milletin güçlenmesi için emek veren, çalışan, üreten herkesi minnetle anarak, "Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin yıl dönümlerini her sene büyük bir coşkuyla kutlayan siz değerli hemşehrilerimi canı gönülden tebrik ediyorum" diye konuştu.

Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümünü kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bayrağını ve istiklalini koruyabilmek için nice kereler çetin imtihanlardan geçmiş ve çok zor şartlar altında bile inandığı değerlerden taviz vermemiş bir milletin mensuplarıyız. Tarihimizin en derin izlerini hafızalarımıza kazıyan dönemlerden biri de şüphesiz Milli Mücadele yıllarıdır. İstiklal Harbimizin dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi ve 4 Eylül 1919 tarihi aziz milletimizin hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü Milli Mücadele'nin işaret fişeği burada atılmış, dönemin şartlarında daha emniyetli bir yer tespit edilemediğinden Kurtuluş Savaşı'nın hazırlıkları burada yapılmıştır. Dolayısıyla Sivas, Milli Mücadele'nin ve cumhuriyetin ilk merkezidir. Tam bir asır önce bugün yurdun dört bir tarafından gelerek Sivas Kongresi'ne iştirak eden delegeler, burada milli bir duruş sergilemişlerdir. Milletimizin işgalci güçlere asla boyun eğmeyeceğini, birbirine sımsıkı kenetlenerek mücadeleye hazır olduğunu bütün dünyaya yine buradan ilan etmişlerdir."

"SİVAS'TAKİ KARARLILIĞI KAYBETMEDİĞİMİZİ TEKRARLAMAK İSTİYORUM"

Sivas Kongresi denilince göz önüne tarihi bir fotoğraf geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O fotoğrafta Gazi Mustafa Kemal ile birlikte kimler vardı? Sivas Kongresi'ne kimler iştirak etmişti? O gün İstanbul, temsilcisiyle burada mıydı? Evet buradaydı. Bursa, temsilcisiyle burada mıydı? Evet buradaydı. Aydın, Manisa, Denizli, Afyonkarahisar, burada mıydı? Evet buradaydı. Çorum'dan, Yozgat'tan, Kastamonu'dan, Eskişehir'den Erzincan'dan, Niğde'den, Nevşehir'den, Kayseri'den Diyarbakır'dan, Antep'ten, Hakkari'den, Samsun'dan gelen delegelerin hepsi burada mıydı? Evet buradaydı. Sivas'taki tarihi toplantıda doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün vatan temsil ediliyordu. Bir asır sonra aynı mekanda Milli Mücadelemizin bu ilk temsilcilerini saygıyla yad ederken Sivas'taki heyecanı ve kararlılığı asla kaybetmediğimizi de tekrarlamak istiyorum" diye konuştu.

Erdoğan, Sivas'ın tarihte "sultan şehir" olarak anıldığını ve tarihte önemli bir yönetim merkezi olduğunu anımsatarak, "Hititler zamanından itibaren daima devrinin en önde gelen merkezleri arasında yer alan Sivas, Danişment, Eretna ve Selçuklu devletine başkentlik yapmıştır. İşte bu Sivas 4 Eylül 1919 tarihinden itibaren 108 gün boyunca da Milli Mücadelemizin başkentliğini yürüttü. Gazi Mustafa Kemal ve Amasya Genelgesi'nde imzası bulunan paşalar, Anadolu'nun bilvücuh, en emin mahalli olan Sivas'ta, milli bir kongrenin toplanması kararını vermişlerdir" ifadelerini kullandı.

Sivas'ın o tarihin şartlarında sadece jeopolitik konumundan dolayı değil, Sivaslıların sağlam duruşuyla da en emin şehir olarak tercih edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çünkü Sivas her zaman vatan sathında milli refleksi kuvvetli insanların yaşadığı şehir olarak öne çıkmıştır. Sivas'ın, 'Vilayet-i Anadolu' olarak anılmasına sebep olan özelliği, milletimizin bekasını tehdit altında gördüğü an şahlanmasıdır. Sivas, Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdudur. Bu topraklar kadim tarihi boyunca kimleri bir ana gibi bağrına basmamış ki? Gün olmuş Akkoyunlular üzerine sefere çıkan Fatih Sultan Mehmet misafiri olmuş Sivas'ın. Gün olmuş İran üzerine sefere çıkan Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, 4. Murat burada nefeslenmiş. Gün olmuş ilay-ı kelimetullah uğruna yurdundan ayrı düşen Abdülvehhap Hazretleri gibi bir gaziyi bağrına basmış, gün olmuş İzzettin Keykavus gibi bir sultanı kucaklamış. Gün olmuş Anadolu'yu düşman işgalinden kurtarmak niyetiyle Sivas Kongresi'ni tertipleyenler için en emin belde olmuş. Gün olmuş Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan göçüp gelen muhacirlere gönlünün kapılarını açmış, gün olmuş Aşık Veysel gibi bir halk ozanını, gün olmuş Muhsin Yazıcıoğlu gibi bir yiğit dava adamını doğurmuş. Sivas işte tüm bu özelliklerini her daim korumuştur ve halen de korumaktadır."

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümünün ülkemiz milletimiz ve geleceğimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını tazim ile yadediyorum. Bizler vatanını bayrağını ve istiklalini koruyabilmek için nice kereler çetin imtihanlardan geçmiş inandığı değerlerden taviz vermemiş bir milletin mensuplarıyız.

''SİVAS, ANADOLU'NUN BİRLİK VE DİRLİK YURDUDUR''

Tarihimizin en derin izlerini hafızalarımıza kazıyan dönemlerden biri Milli Mücadele yıllarıdır. 4 Eylül tarihi aziz milletimizin hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Kurtuluş Savaşı'nın hazırlıkları burada yapılmıştır. Sivas, Milli Mücadele'nin ve Cumhuriyet'in ilk merkezidir. Sivas, Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdudur. Sivas'ın gönlünde nifak değil, birlik, beraberlik duyguları yer bulur. Bu şehirde karşılık bulamayan bir siyasi hareketin, ülkenin tamamında başarıya ulaşması mümkün değildir. Burada manda ve himaye asla kabul olunamaz kararının alınmasıyla Milli Mücadelemizin gayesi bütün dünyaya ilan edildi. Bir asır sonra bir kez daha tekrarlıyoruz ki manda ve himaye asla kabul edilemez. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür. Vatanımız, bayrağımız, devletimiz, milletimiz, istiklalimiz bizim namusumuzdur, şerefemizidir. Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize uzanan her eli kırdık, yine kıracağız. Kongre salonlarına bayrağımızı asmayan teröristlere ödettiğimiz bedeller ortadadır. Türkiye'nin kazanımlarına, hedeflerine karşı kurulan her tuzağı bozacağız. 'Ya olacağız ya öleceğiz' diyerek girdiğimiz bu kutlu yoldan asla dönmeyeceğiz.

''SİYASET BAŞKADIR, POLİTİK ÇIKAR BAŞKADIR''

Amerikalı subay manda fikrine destek olmak için Sivas'ta kulis yapar sonunda ya istiklal ya ölüm kararı alınarak manda fikri tarihe gömülür. Buna rağmen Amerikalı general Türklerin işgaller karşısında paramparça olduğunda bir araya gelmelerinin mümkün olmadığında ısrar eder. Israrlı tutumu Mustafa Kemal'i öyle sinirlendirmiştir ki elindeki tespihin ipi kopar ve taneleri dağılır. Taneleri ipe dizen Mustafa Kemal tespih dağıldı ama bir araya getirecek olan sizler değilsiniz bu millettir diyerek konuyu kapatır. O imame koptuğu zaman tespih dağılır. İmameleri kopartmayacağız. Tespihi dağıtmayacağız ki bu millet bir olsun iri olsun diri olsun kardeş olsun ve hep birlikte Türkiye olsun. Türkiye manda tartışmalarını Sivas'ta kapattı. Ama bazı zihinlerde bu özlem hep devam etti. Siyaset başkadır politik çıkar başkadır.

''RAMAZAN BAYRAMI'NA KADAR YÜKSEK HIZLI TRENİMİZİ SİVASIMIZA VARDIRACAĞIZ''

Misak- Milli'nin ne olduğunu bilmeyen güneyimizde 910 kilometre Suriye sınırımız var değil mi? Orası bir zamanlar Misak-ı Milli hudutlarıydı. Biz her fırsatta Rabiamızı dile getiriyoruz. Tek millet tek bayrak tek vatan tek devlet diyoruz. Ya istiklal ya ölüm diyoruz. Bu yolu tıkamaya kapatmaya çalışanları da bir asır önce olduğu gibi milletimizle birlikte tarihe havale etmek boynumuzun borcudur. Ramazan Bayramı'na kadar Yüksek Hızlı Trenimizi Sivasımıza vardıracağız. George hızlı trene biniyorsa benim Ahmed'im Mehmed'im Ayşe'm Fatma'm da binecektir. İnşallah 2023'te hedeflerimize ulaşarak ecdada layık bir millet olduğumuzu göstereceğiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber