Üniversite harç ücretleri halen belirlenemedi! Kanuna göre son tarih Haziran sonuydu

2019-2020 akademik yılı üniversite harç ücretleri üniversitelerde eğitim öğretimin başlamasına rağmen halen belirlenmedi!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Eylül 2019 21:30, Son Güncelleme : 14 Eylül 2019 21:33
Üniversite harç ücretleri halen belirlenemedi! Kanuna göre son tarih Haziran sonuydu

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun "Cari Hizmet Maliyetinin Hesaplanması, Öğrenci Katkı Payları ve Öğrenim Ücretleri" başlıklı 46 ncı maddesinde; "Yükseköğretim kurumlarında, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri, yükseköğretim programlarının özellikleri göz önüne alınarak Yükseköğretim Kurulunca hesaplanır. Öğrencilerden her bir dönem için birinci öğretimde öğrenci katkı payı, ikinci öğretim ve uzaktan öğretimde ise öğrenim ücreti alınır. Yabancı uyruklu öğrencilerden, birinci veya ikinci öğretim ayırımı yapılmaksızın, her bir dönem için öğrenim ücreti alınır. Devlet tarafından karşılanacak kısım ile birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim öğrencileri tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Cari hizmet maliyetinin öğrenciler tarafından karşılanacak kısmı dışında kalan miktarı, Devlet tarafından karşılanır. Devletçe karşılanan kısım cari hizmet maliyetinin yarısından az olamaz. Birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim için Yükseköğretim Kurulu tarafından hesaplanan cari hizmet maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanacak kısmı, öğrenciler tarafından karşılanacak katkı payları ve öğrenim ücretleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, her yıl haziran ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanınca belirlenir. Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinden muaf tutulacaklar ile yabancı uyruklu öğrencilerden alınacak asgari öğrenim ücretlerinin tutarı Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenir. Bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının ilgili dönem için belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti ile çarpılarak, ilgili yükseköğretim kurumunca dönem başlarında hesaplanır." düzenlemesi yer almaktadır.

Kanunda verilen yetki çerçevesinde, üniversite öğrencilerinden ikinci öğretim ve uzaktan eğitim görenler ile halihazırda yasal süresi içinde mezun olamamış durumda olan birinci öğretim öğrencilerden güz ve bahar dönemi olmak üzere, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen rakamlara göre katkı payı/öğrenim ücreti alınmaktadır.

Ancak, eğitim öğretimin tüm üniversitelerde başladığı Eylül ayının ortasına gelmemize rağmen yasal düzenlemede her yıl Haziran ayı sonuna kadar belirlenmesi gereken Katkı Payı ve Öğrenim Ücretlerine dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanmamıştır.

Öğrencilerin harç ücretlerinin belirlenememesi sebebiyle, üniversiteler geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ve 7 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "2018-2019 Eğitim Öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Bakanlar Kurulu Kararı" üzerinden işlem tesis ederek öğrencilerden ücret almak durumunda kalmaktadır. Şayet harç ücretlerinde ilerleyen günlerde bir artış olması halinde aradaki fark tekrar öğrencilerden tahsil edilecek ya da önümüzdeki bahar dönemine eklenecektir. Ancak, bu durum gereksiz bir sürü mükerrer işlem yaratmakta, hem üniversiteleri hem de öğrencileri tekrar yormaktadır. İlave olarak Bakanlar Kurulu Kararına bakılırsa üniversitelerce bu işleme dayanak oluşturan bir düzenleme de görülmemektedir.

Kanun koyucunun öğrenciler tarafından yatırılacak tutarların Haziran ayı sonuna kadar belirlenmesine yönelik 2547 sayılı Kanuna hüküm koymasındaki temel amacı, üniversitelerde eğitim öğretim başlamadan evvel öğrencilerin harç ücretlerinin belirlenerek kayıt aşamasında doğrudan ilgili yıl için belirlenen rakamların kendilerinden tahsil edilmesidir. Ancak, ülkemizde -yasalarla- belirlenen tarihlere bile umursamaz bir kamu düzeni bulunduğundan, yeni hükümet sistemi ile birlikte sadece Cumhurbaşkanı imzasına bağlanan bu tip yıllık kararlarda gecikme yaşanmasını çokta yadırgayamıyoruz.

Bu bağlamda, gerek üniversitelerin gerekse öğrencilerin harç ücretleri konusunda belirsiz bir süreç yaşamamaları adına geciken Cumhurbaşkanı Kararının bir an evvel Resmi Gazete'de yayımlanması gerekmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber