Son 3 yıldır aktif şoförlük yapmak şartı nasıl belgelendirilecek?

Kamu kurumları tarafından ilan edilen sözleşmeli personel pozisyonlarında yer alan şartlar adayların belgelendirmesine imkan verecek şekilde ifade edilmeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Eylül 2019 14:30, Son Güncelleme : 17 Eylül 2019 13:22
Son 3 yıldır aktif şoförlük yapmak şartı nasıl belgelendirilecek?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel pozisyonlarının alım şartları, "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"ın 12 nci maddesinde yer alan "Sözleşmeli olarak çalıştırılacakların, ilgili kurumun saptayacağı özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen koşulları taşımaları gereklidir." hükümlerine göre kamu kurumlarınca belirlenerek, 10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca Resmi Gazete'de ilan edilmektedir.

Kamu kurumları tarafından ilan edilecek sözleşmeli personel pozisyonları herhangi bir üst kurumun kontrolünden geçmediği için kişiye özel şartları bir yana bıraktığımızda, metnin yazım dili, ilanların standardı ve başvuracak adayların niteliklere dair belgelendirme süreci ile ilgili de çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Konya Teknik Üniversitesi tarafından 17 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlatılan ilanı incelediğimizde; "1 MÜHENDİS, 1 PROGRAMCI, 1 ÇÖZÜMLEYİCİ, 1 TEKNİKER, 3 BÜRO PERSONELİ VE 2 DESTEK PERSONELİ" olmak üzere 9 sözleşmeli personel pozisyonun yer aldığı görülmektedir.

Bu pozisyonlarda yer alan şartlara baktığımızda kişiye özel incelemesi yapmaktan öte adayların başvurusunda belgelendirme yönteminin nasıl olacağı ya da kurum tarafından adaylarca verilen belgelerin hangi ölçütler ele alınarak değerlendireceği konusunda tereddütler bulunmaktadır.

Örneğin, Destek Personeli pozisyonuna başvuracak adaylarda şu şart aranmaktadır; "SAĞLIK DURUMU TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE GÖREV YAPMAYA ELVERİŞLİ OLMAK. EN AZ 5 YILDIR E SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİNE SAHİP OLMAK. SON 3 YILDIR AKTİF OLARAK ŞOFÖRLÜK YAPTIĞINI BELGELENDİRMEK. MÜRACAAT TARİHİ İTİBARİYLE 35 YAŞINI DOLDURMAMIŞ OLMAK." İlanda yer alan AKTİF ifadesinin ölçüsü nedir ve adaylar nasıl bir belge sunacaklardır ? Kişilerin son üç yılda ne kadar kilometre yapmaları AKTİF şartını karşılayacaktır ?

Bir diğer Mühendis pozisyonunda ise; "FAKÜLTELERİN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLMAK. MESLEĞİ İLE İLGİLİ ALANDA EN AZ 3 YIL DENEYİMLİ OLDUĞUNU BELGELENDİRMEK. İYİ DERECEDE AUTOCAD KULLANMAK. STATİK ANALİZ TASARIM VE MODELLEME PROGRAMLARINDAN EN AZ BİR TANESİNİ AKTİF OLARAK KULLANABİLMEK. METRAJ, KEŞİF, YAKLAŞIK MALİYET OLUŞTURMA VE HAKEDİŞ KONULARINDA TECRÜBE SAHİBİ OLMAK. MÜRACAAT TARİHİ İTİBARİYLE 35 YAŞINI DOLDURMAMIŞ OLMAK" şartı yer almaktadır. Burada da, iyi derece AUTOCAD kullanmanın belgesi sertifika mıdır? Metraj, keşif, yaklaşık maliyet oluşturma ve hakediş konularında bir yeterlik sunmak için istenilen tecrübenin bir süresi olması gerekmez mi? İhale gibi kritik süreçlerde görev alması planlanan bir inşaat mühendisi için tecrübenin yıl olarak belirtilmesi daha uygun olmaz mı?

Son olarak başka bir Büro Personeli alımında da; "İŞLETME, MUHASEBE, MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI VEYA BANKACILIK ÖNLİSANS PROGRAMLARININ BİRİNDEN MEZUN OLMAK. KAMU İHALE MEVZUATI HAKKINDA BELGE SAHİBİ OLMAK" koşulu yer almaktadır. Burada yer alan Kamu İhale Mevzuatı hakkında belge sahibi olmak şartının içeriği nedir? Sertifika, katılım belgesi ya da Kamu İhale Kurumu tarafından verilen ayrıca bir belge midir? Çok açık ifade edilmemesi halinde suistimale edilmesi yüksek ihtimal olan bu durum adaylardan evvel kurumun başını ağrıtmaz mı?

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde, Konya Teknik Üniversitesinin sözleşmeli personel alım ilanındaki şartların yeniden gözden geçirilerek adayların başvuruda sunacağı belgelerin niteliğini tam ve açık bir şekilde tarif ederek yeniden ilan edilmesi yararlı olacaktır.

İŞTE İLAN METNİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber