İl içi özür durumu olan öğretmen aylıksız izin alabilir mi?

652 sayılı KHK'nın Atama başlıklı 37. maddesi 5.fıkrasında özür durumuna bağlı aylıksız izinde il içi ve il dışı özür durumu ayrımı yapılmamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Eylül 2019 10:10, Son Güncelleme : 20 Eylül 2019 08:08
İl içi özür durumu olan öğretmen aylıksız izin alabilir mi?

652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar Ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Atama başlıklı 37. maddesi 5.fıkrasında özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyen öğretmenlere aylıksız izin hakkı verilmiştir.

İşte o fıkra;

"(5) Özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin hakları saklı kalmak kaydıyla, istekleri halinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenler, bağlı bulundukları il milli eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanır. Bunların atandıkları bu kadrolar aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması halinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanırlar."

Bu maddeye göre, özür durumundan dolayı atamalarda nakli çıkmayan öğretmene 3 yıl süreyle aylıksız izin verilebilmektedir. Bunun için özür durumundan yer değiştirmeler sırasında açılan kadrolardan tercihte bulunması gerekmektedir. Ancak bu maddeden yararlanabilmek için 40 tercihte bulunmak veya 41. seçeneği işaretlemek zorunluluğu bulunmamaktadır. Bir öğretmen tek tercih yapması ve açıkta kalması durumunda da, bu maddeden yararlanabilir.

Peki İl içi özür durumu olan öğretmen aylıksız izin alabilir mi?

Yukarıda yer verdiğimiz 652 sayılı KHK'nın Atama başlıklı 37. maddesi 5.fıkrasında özür durumuna bağlı aylıksız izinde il içi ve il dışı özür durumu ayrımı yapılmamıştır.

Sadece, 2019 Yaz Tatili Kadrolu Öğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun "Başvuru Ve Tercihler" bölümü Tercihler başlıklı 2. maddesi (a) fıkrasındaki; "a) İller arasında;

Öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tüm eğitim kurumları arasından en çok 40 (kırk) tercihte bulunabilir. Başvuracak öğretmenler, tercihleri dışında 41'inci seçenek olarak il genelinde boş kalan eğitim kurumlarından birine kura ile atanmak isteyip istemediklerini ayrıca belirtebilecektir. Ancak, 40 eğitim kurumu tercihi tamamlanmadan 41'inci seçenek işaretlenmeyecektir.

Bu kapsamda 40'tan az tercih yapanlar ile tercih dışı atanmak istemeyen öğretmenlerin sadece tercihleri dikkate alınacaktır.

Hizmet puanı yetersizliği sebebiyle yer değiştirmeleri yapılamayan öğretmenler, istemeleri halinde aylıksız izin kullanabilecektir." açıklamalarında sadece iller arasında özür durumu nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunan fakat hizmet puanı yetersizliği sebebiyle yer değiştirmeleri yapılamayan öğretmenlere aylıksız izin hakkı verileceği açıklanmıştır.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığı, KHK'da yer alan özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyen öğretmenlere aylıksız izin hakkını, normlar hiyerarşisinde kanunların ve Yönetmeliklerin altında olan, sadece kanunları ve yönetmelikleri açıklamak ve detaylandırmak için çıkardığı kılavuzlar, genelgeler, olurlar, resmi yazılar ve talimatlar ile uygulamaya sokmaktadır. Hukuken bu işlemi yapmak ve uygulamak mümkün değildir.

T.C. Anayasasının 124. maddesinde de belirtildiği gibi; bakanlıklar kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilmektedir. Normlar hiyerarşisinde Anayasa, yasaların ve yönetmeliklerin altında yer alan genelgelerin, olurların resmi yazıların ve benzeri mevzuatın yasal düzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri yoktur.

Dolayısıyla il içinde özrü durumu olan öğretmenlerin (İl içi özrü 400 km'yi bulan öğretmenlerimiz bulunmaktadır.) durumunu dilekçe ile talep edip ret cevabı gelince ombudsmana başvurmasını önermekteyiz.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber