Bir üniversite daha araştırma görevlisi alımında ALES puan türünü hatalı belirledi

Öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadro ilanlarında ALES puan türünün belirlenmesi ile ilgili YÖK tarafından yapılan yetki devri hatalara sebebiyet veriyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Eylül 2019 15:38, Son Güncelleme : 23 Eylül 2019 15:46
Bir üniversite daha araştırma görevlisi alımında ALES puan türünü hatalı belirledi

Hatırlayacağınız gibi, 30 Mayıs 2019 tarihli haberimizde; Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelere gönderilen yazıda; "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" uyarınca öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak başvurularda ALES puan türünün üniversite tarafından belirlenerek ilan edilmesinin uygun görüldüğü; ALES puan türünün belirlenmesine dair yetkinin tamamıyla üniversitelere bırakılmasının sorunlara yol açabileceği ve uygulamada çok farklı işlemlere de sebebiyet verebileceğini dile getirmiştik.

Bu doğrultuda, Aksaray Üniversitesi tarafından 23 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilen Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarını incelediğimizde; Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi kadrosuna başvuracak adayların ALES puan türünün Eşit Ağırlık olarak belirlendiği görülmüştür.

Ancak, Yükseköğretim Kurulunun 23 Ağustos 2017 tarihli kararında yer aldığı üzere; Özel yetenekle öğrenci alan programlar ile yabancı dil puanı ile öğrenci alan programlardan mezun olanların öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına başvurularda herhangi bir ALES puan türünün dikkate alınması gerekmektedir.

Antrenörlük Eğitimine de özel yetenek sınavıyla (Bknz: Aksaray Üniversitesi 2019-2020 Özel Yetenek Sınavı Sonuçları) öğrenci alımı yapıldığı için bu kadroya başvuracak adayların sadece Eşit Ağırlık puan türü üzerinden değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır. Adayların hangi puan türü en yüksekse başvurularında onu kullanmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Bu bakımdan, ilgili üniversite tarafından söz konusu ilanda düzeltme yapılarak tüm ALES puan türlerinin ilana eklenmesinde fayda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber