Danıştay, liselerdeki okul birinciliğine dair düzenlemeyi iptal etti

MEB; tüm yetkililere mahkeme kararını bildirerek okul birincilerinin tespitine yönelik 64. maddesinin 1. fıkrasında geçen "Ancak bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayan öğrenciler ... okul birincisi olamaz " ibaresinin mahkeme kararına bağlı olarak uygulanmaması hususunda talimat vermiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Eylül 2019 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Danıştay, liselerdeki okul birinciliğine dair düzenlemeyi iptal etti

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Okul birincilerinin tespiti" başlıklı 64. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Ders kesiminde, dört yıllık eğitim ve öğretim yılına ait mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci öğretmenler kurulunca okul birincisi olarak tespit edilir. Ancak bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar, mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan öğrenciler okul birincisi olamaz." hükümlerindeki; "Ancak bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar, mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan öğrenciler okul birincisi olamaz" hükmünün iptali için açılan davada Danıştay 8. Dairesince verilen 21.06.2019 tarihli ve E:2015/10326, K:2019/5903 sayılı iptal kararı vermiştir.

2577 Sayılı İdari Yargılama Usul Kanunun 28. maddesinin birinci fıkrası; "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez" hükmüne yer verildiğinden MEB; tüm yetkililere mahkeme kararını bildirerek okul birincilerinin tespitine yönelik 64. maddesinin 1. fıkrasında geçen "Ancak bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayan öğrenciler... okul birincisi olamaz" ibaresinin mahkeme kararına bağlı olarak uygulanmaması hususunda talimat vermiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber