Öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri, norm kadroya esas ders yüküne dahil edilir mi?

Alan bazlı ders yükünün hesabında; öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ders saatlerinin dikkate alınamaz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Eylül 2019 22:20, Son Güncelleme : 14 Ekim 2019 12:14
Öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri, norm kadroya esas ders yüküne dahil edilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin "Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları" başlıklı 26. maddesi 1. fıkrasında; "(1) Eğitim kurumlarının norm kadro sayılarının bu Yönetmelikte belirlenen norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde, değişikliğe konu olan eğitim kurumlarının norm kadro sayıları Bakanlığın uygun gördüğü tarihlerde yeniden belirlenir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; Milli Eğitim Bakanlığı, bu hükümlerin kendisine verdiği yetkiye dayanarak norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemlerinin belirtilen takvim çerçevesinde yapılması sürecini 2018 yılında başlatmış olduğu gibi bu yılda başlatacaktır.

2018 yılında başlatılan işlemlere istinaden; Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 03.10.2018 tarih ve 18172921 sayılı "Norm kadro veri girişi bilgilendirmesi" konulu yazısına ek olarak;

1- "Norm Kadro Güncellemesinde Dikkat Edilecek Hususlar"başlıklı bilgi notu,

2- "Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Norm Kadro Güncellemesinde Yapması Gereken İş Ve İşlemler" bilgi notu yayınlamıştır.

"Norm Kadro Güncellemesinde Dikkat Edilecek Hususlar" başlıklı bilgi notunun 7. maddesindeki; " 7- Alan bazlı ders yükünün hesabında; öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ders saatlerinin dikkate alınmaması, " açıklamasına göre meslek liselerinde yapılan yüz yüze eğitim kapsamındaki dersler, norm kadroya esas ders yüküne dahil edilemez.

Peki; "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" dersi nedir?

Cevap için; 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara bakmamız gerekmektedir;

Karar'ın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 5. fıkrasında; "(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi halinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir."hükümleri bulunmaktadır.

Buradan da görüldüğü üzere sınıf/şube rehber öğretmenlerinin haftada 2 saat ek ders ücreti karşılığı yapmış oldukları görev; "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" olarak ders dağıtım çizelgesinde gösterilmektedir. Bu ders kamuoyunda bilinen adıyla "Rehberlik" dersi saatleridir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber