Kadroya geçirilen taşeron personelin zorunlu emekliliği

Kadroya geçirilen taşeron personel, emekliliğe hak kazandığında zorunlu olarak emekli edilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Eylül 2019 10:57, Son Güncelleme : 25 Eylül 2019 17:58
Kadroya geçirilen taşeron personelin zorunlu emekliliği

SORU: İyi günler. Annem 15.04.1966 doğumlu. 06.10.1999 tarihinden beri çalışmaktadır. Daha önce taşeron olarak çalışmaktayken 2018 nisan ayında sürekli işçi kadrosuna geçirildi. Bununla alakalı iki sorum olacak.

1)Kadroya geçmeden önce SGKya sorduğumuzda 2019 kasım ayında çalışma yılını doldurup emekliliği hak edeceği söylenmişti. Ancak kadroya geçirildikten sonra emeklilik tarihi 2024 olarak söylenmektedir. Kadroya geçmekle emeklilik yaşı ve tarihininde herhangi bir değişiklik olması mümkün mü?

2)Eğer annem çalışması gereken süreyi doldurmuş ise emeklilik dilekçesini verip tazminatını alarak yaşını bekleme imkanı var mı? Sorularımızı cevaplarsanız memnun oluruz. Teşekkür eder iyi çalışmalar dileriz.

CEVAP: Taşeron adına çalışırken kadroya geçenlerin emeklilik şartları değişmez;

Durumunuzu ve aynı durumda olanlarla ilgili genel değerlendirmelerimiz;

Kısa bilgiler olarak;

Kamu işyerlerinde taşeron adına çalışanlar 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sürekli işçi kadrosuna geçirilmişlerdir.

Bu kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye geçici maddeler eklenmiştir.

Geçici Madde 23 ve 24 hükümlerinde, sürekli işçi kadrosuna geçirilenlerin çalışma sürelerinin hiçbir şekilde emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemeyeceği belirtilmektedir. Yani sürekli işçi kadrolarına geçenlerin sigortalılık başlangıç tarihi ve gün sayısı ile emeklilik yaş grubu itibariyle şayet yaşlılık aylığına hak kazandıkları tarih hangi tarih ise bu tarihte çalıştıkları kurumlarca zorunlu olarak çalışmalarını bitirmeleri gerekmektedir.

Sürekli işçi kadrosunda olanlar hakkında kıdem tazminatı hükümleri uygulanır. Bu hükümler 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmündedir.

Bu bağlamda durumunuzu değerlendirmemiz;

Soru 1) 1)Kadroya geçmeden önce SGK'ya sorduğumuzda 2019 kasım ayında çalışma yılını doldurup emekliliği hak edeceği söylenmişti. Ancak kadroya geçirildikten sonra emeklilik tarihi 2024 olarak söylenmektedir. Kadroya geçmekle emeklilik yaşı ve tarihininde herhangi bir değişiklik olması mümkün mü?

Cevap 1) Taşeron şirket adına çalışırken emekli olabileceği tarih ne ise, sürekli işçi kadrosuna geçtiğinde de aynı tarih olur, bir değişiklik olmaz. Sadece Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen prim süresini doldurmuş ise yaşlılık aylığı hizmet süresini tamamlar, yaşlılık aylığı bağlanması için ayrıca ilk çalışmaya başladığı tarihten itibaren sigortalılık süresini ve emeklilik yaş grubunu da doldurması gerekir. Yani hem prim ödeme gün sayısı hem de sigortalılık süresini tamamlar ise yaşlılık aylığı bağlanır.

Soru 2)Eğer annem çalışması gereken süreyi doldurmuş ise emeklilik dilekçesini verip tazminatını alarak yaşını bekleme imkanı var mı?

Cevap 2) Emekli olunacak prim ödeme gün sayısı tamam olduğunda işçiler çalışmayı bırakabilir, yaşlılık aylığı için sigortalılık süresini ve emeklilik yaş grubunu bekleyebilirler. Bu şekilde ayrılmış olanların mutlaka iş kanunu hükümlerine göre kıdem tazminatını hak kazanacak şekilde ayrılmaları ve Sosyal Güvenlik Kurumundan kıdem tazminatına hak kazanmıştır şeklinde bir resmi yazı almaları gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Emeklilik tarihlerinde;

2008 yılı Ekim ayından öncekiler için 506 sayılı Kanunun Geçici 81 inci maddesi;

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28,

hükümleri uygulanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber