Destek eğitim odasını 3 öğrenci ile açma zorunluğu var mıdır?

Destek eğitim odasında görev alacak öğretmenlerin çalışma programları okul yönetimince yapılmakta, Destek eğitim alacak öğrenci sayısına göre okullarda birden fazla destek eğitim odası açılabilmekte ve destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak bire bir eğitim yapılacağından bir öğrenciyle destek eğitim odası açılabilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ekim 2019 10:10, Son Güncelleme : 27 Eylül 2019 07:53
Destek eğitim odasını 3 öğrenci ile açma zorunluğu var mıdır?

Soru: iyi günler okulumda destek eğitim odası açılması gereken öğlenciler var ama ilçe milli eğitim üç öğrenciden az olarak açılması istenen destek eğitim odalarına izin vermiyor, Doğrusu nedir, cevaplayabilir misiniz?

Cevap; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Destek eğitim odası" başlıklı 25. maddesindeki hükümlerine göre cevap vermeye çalışalım.

İşte o madde;

"Destek eğitim odası

MADDE 25 -(1) Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde eğitim veren okullarda tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerini sürdüren öğrenciler için il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi doğrultusunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince destek eğitim odası açılır. Destek eğitim odasında eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

a) Eğitim alacak öğrenciler, bu öğrencilere okutulacak dersler ile öğrencilerin alacağı haftalık ders saati BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda belirlenir. Bu planlama haftalık toplam ders saatinin %40'ını aşmayacak şekilde yapılır.

b) Destek eğitim odasında görev alacak öğretmenlerin çalışma programları okul yönetimince yapılır.

c) Destek eğitim alacak öğrenci sayısına göre okullarda birden fazla destek eğitim odası açılabilir.

ç) Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak bire bir eğitim yapılır. Ancak, BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda gerektiğinde eğitim performansı aynı seviyede olan öğrencilerle bire bir eğitimin yanında en fazla 3 öğrencinin bir arada eğitim alacağı grup eğitimi de yapılabilir.

d) Destek eğitim BEP geliştirme biriminin planlaması doğrultusunda okulun ders saatleri içinde veya dışında ihtiyaç halinde hafta sonu da planlanabilir. Öğrenciye ders saatleri içinde eğitim verilecekse destek eğitim alması planlanan dersin saatinde o derse ilişkin eğitim verilir.

e) Özel yetenekli öğrencilerin yetenek alanları doğrultusunda takip ettikleri dersler destek eğitim odasında zenginleştirme ve hızlandırma yoluyla farklılaştırılarak verilir. Bu programlar öğrencilerin devam ettikleri örgün eğitim kurumlarında uygulanan eğitim programı ile bütünlük oluşturacak şekilde planlanır ve yürütülür.

f) Destek eğitim odasında; öğrencilerin eğitim ihtiyaçları takip ettikleri eğitim programı ve öğrencilerin kayıtlı oldukları kademe esas alınarak özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenleri okul yönetiminin teklifi doğrultusunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince görevlendirilir.

g) İlkokul ve ortaokullardaki destek eğitim odalarında özel yetenekli öğrencilere eğitim vermek üzere üst kademelerde görev yapan alan öğretmenleri de görevlendirilebilir.

ğ) Okul müdürü ve müdür yardımcıları destek eğitim odalarında görevlendirilmez."

Bu madde hükümlerine göre; Eğitim alacak öğrenciler, bu öğrencilere okutulacak dersler ile öğrencilerin alacağı haftalık ders saati BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda belirlenmekte, Destek eğitim odasında görev alacak öğretmenlerin çalışma programları okul yönetimince yapılmakta, Destek eğitim alacak öğrenci sayısına göre okullarda birden fazla destek eğitim odası açılabilmekte ve destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak bire bir eğitim yapılacağından bir öğrenciyle destek eğitim odası açılabilmektedir.

Sanırız il/ilçe mili eğitim müdürlüğü yetkilileri; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Destek eğitim odası" başlıklı 25. maddesi (ç) bendindeki hükümlere göre 3 öğrenci ile açılan destek eğim odalarına izin veriyorum demektedir.

Halbuki madde metninde açıkça eğitim alacak öğrenciler, bu öğrencilere okutulacak dersler ile öğrencilerin alacağı haftalık ders saati BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda belirlendiği,Destek eğitim odasında görev alacak öğretmenlerin çalışma programları okul yönetimince yapıldığı ortadadır.

Fakat BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda gerektiğinde eğitim performansı aynı seviyede olan öğrencilerle bire bir eğitimin yanında en fazla 3 öğrencinin bir arada eğitim alacağı grup eğitimi de yapılabilmektedir.

Eğitim performansı aynı seviyede olan üç öğrencinin bir arada destek eğitimi alabilmesine BEP geliştirme biriminin kararı gerekmektedir.

BEP geliştirme birimi iseÖzel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi" başlıklı 47. maddesindeki hükümlerine Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için okulda BEP hazırlamak amacıyla BEP geliştirme birimi oluşturulmakta ve "Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme biriminin görevleri"başlıklı 48. maddesine göre görev yapmaktadırlar.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber